Lupul&Scufiţa roşie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băsescu râde ca un miel, dar apar la vedere colţii ascuţiţi.

Consultările de la Cotroceni mi s-au părut un spectacol de prost gust. Şi repriza întâi, şi repriza a doua. Liderii partidelor au fost convocaţi degeaba. Singurul efect a fost cel video. Pentru televiziuni a căzut ca o mană cerească, pentru că şi-au susţinut bine mersi (şi ieftin) programele, transmiţând de la faţa locului şi creând impresia unei agitaţii frenetice, a unei tensiuni, a ceva ce merita oferit celui aşezat în fotoliu care se uită la toate bazaconiile.

Mai ales la asemenea kitschuri şi şuşe de doi bani. Transmisiunile „în direct cu naţiunea conectată la ceasul adevărului", cu mult bulion şi adrenalină, ne-au arătat doar câteva feţişoare simpatice şi voci pline de antren. Au urmat ştirile pline cu detalii de la Cotroceni şi, târziu, talk-show-urile obligatorii. Patria, într-un ceas decisiv!

De fapt, nu s-a întâmplat nimic. Cu cât Guvernul va avea mai mari dificultăţi în zona economico-socială, prevăd că asemenea „dezbateri" şi schimburi de replici suburbane se vor înmulţi. Băsescu a vrut, bravo lui, apreciez sacrificiul de pion, să salveze Guvernul de presiunea pusă de sindicate şi a oferit un subiect tare, alături, totuşi, de tema în discuţie - criza! În plus, şi-a făcut şi el numărul, amorezat ca întotdeauna de camerele TV.

Cel cu „discreţia", cu bancul că nu e interesat - fiind, vai, la al doilea mandat etc. -, în cel mai pur stil „lupul din Scufiţa roşie". Nu prea i-a ieşit, pentru că nu este identificat de nimeni cu un părinte al patriei, cu un preşedinte înţelept şi echidistant. E un rol nou pentru el, pentru care nu e pregătit. Face repetiţii, îşi ajustează ţinuta în oglindă, îşi drege glasul. Începe o frază cu vorbe din vechiul repertoriu şi o încheie cu altele din cel nou. Râde ca un miel, dar apar la vedere colţii ascuţiţi. Am văzut un preşedinte „intermediar", în schimbare de voce, care nu ştie cum să-şi ţină mâinile.

Vom mai asista la asemenea iniţiative. Ele sunt simple diversiuni. Sub aparenţa unor subiecte serioase („modernizarea statului", „reformarea clasei politice", bla, bla, bla etc.), se distrage atenţia de la lipsa de soluţii anticriză a guvernării sale. Discursul de marţi ţinut de premier în Parlament e o dovadă. Fără cap şi coadă, lipsit de o viziune cu privire la ce ar trebui să facem să ieşim cu bine şi cu nişte costuri mai mici din situaţia gravă de acum. Nu că nu ar fi nevoie de modernizare şi reformă.

Este! Dar felul în care s-a pornit este cu totul fals şi pe lângă drum. De fapt, se continuă un conflict mai vechi. Lui Băsescu nu i-a trecut supărarea pe Parlamentul care l-a suspendat. A pus gând rău celor „322", în care a văzut sursa răului şi vrea să-l extirpe. Până la finalul mandatului său, în 2014, are intenţia să-şi ia revanşa, să-i vadă pe aleşi împuţinaţi şi fără putere, îngenunchiaţi, la discreţia Cotrocenilor, indiferent cine va fi viitorul locatar. Legea talionului practicat în portul Constanţa şi în periferii - ca rest al culturii arhaice cu care a luat contact în copilărie - îl obligă. Doreşte cu orice preţ o reglare de conturi.

Pentru a se vindeca de această obsesie, îl sfătuiesc să organizeze un nou referendum (anul şi referendumul!) şi să întrebe: 1 - Dacă poporul doreşte desfiinţarea Parlamentului pentru totdeauna. 2 - Dacă poporul doreşte ca ex-parlamentarii să fie băgaţi în puşcărie. Ar urma alt referendum: 1 - Dacă se pronunţă pentru dictatura în locul democraţiei. 2 - Dacă doreşte ca Traian Băsescu să fie preşedinte pe viaţă. 3 - Dacă doreşte suprimarea funcţiei de prim-ministru, preşedintele urmând a exercita şi această funcţie. Garantez că răspunsurile vor fi „Da" între 80 şi 85%. În felul acesta se rezolvă radical, în scurt timp şi cu costuri mici chestiunea modernizării statului român şi, deopotrivă, reformarea clasei politice autohtone.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite