Înfrângerea Opoziţiei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ne îndreptăm vădit spre un sistem autoritarist, de «democraţie coruptă» prin care se limitează drepturile civile, mai ales cele politice.

Opoziţia a primit marţi o lovitură puternică, atunci când nu a reuşit să oprească la Cameră modificarea Legii 67/2004 (vot 174 la 110). Primarii vor fi aleşi, aşadar, într-un singur tur. Cine ia mai multe voturi, acela este declarat primar, indiferent că a obţinut 7, 15 sau 25% din voturi. În condiţiile în care va fi o prezenţă la urne de, să zicem, 51-55%, legitimitatea celui ales va fi foarte slabă. Aspectul decisiv este că majoritatea populaţiei nu l-a ales. 60-70% nu vor fi reprezentaţi. Se pune o problemă de esenţă: câtă democraţie mai există într-un asemenea regim? Ne îndreptăm vădit spre un sistem autoritarist, de „democraţie coruptă" prin care se limitează drepturile civile, mai ales cele politice. Cu cât corpul electoral este mai restrâns, cu atât marja de manevră a guvernanţilor este mai mare. Capacitatea acestora de a manipula, controla, abuza de putere este, de asemenea, mai mare.  Democraţia românească, atâta câtă este, a făcut un pas mare înapoi.

Socoteala e simplă. Acest tip de vot - într-un singur tur - păstrează mai mult ca altele status-quoul. Altfel spus, iniţiatorii legii speră ca prin această schimbare, renunţarea la turul doi, ­să-şi păstreze vara viitoare acelaşi număr de aleşi locali pe care îi are azi. În turul doi se realizează coaliţiile între cei clasaţi pe locurile 2 şi 3, ceea ce duce, în general, la înfrângerea celui de pe locul întâi. Tactica PNL şi PSD aceasta era - să meargă separat la locale în turul întâi şi să-şi dea mâna susţinând candidatul cel mai bine plasat în turul doi. Această tactică ar fi scutit USL de mari şi inevitabile tensiuni în procesul de selecţionare a candidaţilor. Aşa, e greu de anticipat cum vor evolua lucrurile. PDL, pe lângă avantajul noului sistem de vot, îl are şi pe acela că va avea mai multă linişte în interior decât Opoziţia.

PDL se află în faţa unui eşec de proporţii. Ce s-a întâmplat în Spania la alegerile locale cred că le-a dat fiori şi nopţi de insomnie liderilor democrat-liberali. Un partid care nu a fost capabil să facă faţă crizei a fost spulberat de electorat. Şi când te gândeşti că acolo s-au tăiat numai 5% din salarii, nu 25%, ca în România! Un PDL la 15% e un scenariu de coşmar. Din cei circa 1.200 de  primari portocalii, ar rămâne cu 400-500. Cum alegerile locale determină direct configuraţia rezultatului alegerilor generale, rezultă că numai o treime dintre parlamentarii PDL aleşi în 2008 ar supravieţui. Ar fi un dezastru electoral care se apropie de cel al PNŢCD din anul 2000. Antidotul acestei prognoze fatale a fost ce am văzut marţi - schimbarea sistemului de vot. Consecinţele sunt greu de calculat. E clar cadrul luptei pentru locale s-a schimbat radical. E de văzut ce reacţie va avea Opoziţia. Ne va oferi obişnuitele declaraţii neputincios-belicoase, bune pentru televiziuni şi conferinţe de presă? Deocamdată pare încântată de ea însăşi, boală care vine din citirea prea asiduă şi grăbită a sondajelor pe care singură şi le comandă. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite