Cum va reveni Traian Băsescu în politică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La proximul congres al PDL va fi un conflict pentru şefie. În cursă - Boc, Baconschi, Blaga, Udrea, poate mai apar şi alţii.

S-a deschis sezonul „ascuţirii luptei de clasă" în PDL. Perspectiva congresului care se va desfăşura la „sfârşitul lui februarie, poate începutul lui martie", zice Blaga, încinge spiritele într-un partid la maxima sa putere, dar ale cărui perspective sunt sumbre. Nu este exclus să împărtăşească soarta PNŢCD din 2000. PDL a ajuns pe negândite să fie cotat undeva între 11% şi 15% în cel mai bun caz, în toate sondajele. Niciunul dintre liderii săi nu depăşeşte în popularitate acest prag. PDL a ratat cu superbie aceşti ani la putere şi va plăti inevitabil un preţ electoral mare. În filiale şi printre parlamentarii săi se simte tot mai pronunţat teama de acest scenariu. Fireşte, atmosfera în partid pendulează între pesimism şi deprimare.

Anul 2012, cu alegeri locale şi parlamentare, nu e chiar aşa departe cum pare. Mulţi militanţi, aleşi, demnitari portocalii etc. caută deja debuşee pentru perioada de după alegeri. Cei care au mizat în sferele înalte, de prestigiu, pe două-trei legislaturi, crezându-l pe Boc care se lăuda că va rămâne măcar până în 2016 la Palatul Victoria, şi şi-au părăsit bunele lor deprinderi de profesionişti, intelectuali, cadre văd că s-au înşelat. Ei îşi văd contrariate speranţele de carieră şi se gândesc care ar fi momentul propice să părăsească onorabil corabia în derivă. Au la îndemână alibiul dezamăgirii, după ce au servit public cu zel şi lucrurile cele mai greu de susţinut. Alţii vor pretinde graţioşi că nu au ştiut, dar când au aflat cum stau treburile, au plecat. Ingenioşi şi aceştia. În administraţia locală, asemenea explicaţii sunt prea sofisticate. Primarul vrea un singur lucru, să facă parte din partidul care este la putere, ca să primească fonduri. Aşa că, dacă PDL pierde în 2012, ceea ce este foarte probabil, trebuie să-şi găsească alt stăpân. Ca să se pună la adăpost, unii o fac de pe acum, şi fenomenul va prolifera. Aici ideologia şi convingerile nu funcţionează. Parlamentarii îşi găsesc mai greu plasament, doar unul din trei pedelişti îşi va păstra locul, restul vor rămâne pe dinafară. Nici liberalii, nici pesediştii nu-i vor în ogradă, pentru că au propria lor clientelă.

La proximul congres va fi un conflict pentru şefie. În cursă - Boc, Baconschi, Blaga, Udrea, poate mai apar şi alţii. Delegaţii se vor măcina să câştige congresul pentru a controla apoi listele de la locale şi parlamentare. De fapt, atenţia lor ar trebui să se concentreze mai puţin pe jocurile de culise, pe vânzarea şi cumpărarea de voturi. Miza reală va fi retragerea în ordine de la guvernare, adică supravieţuirea partidului. Asta în ciuda discursurilor de îmbărbătare obligatorii înaintea unei bătălii. Trecerea în Opoziţie este un exerciţiu extrem de dificil pentru orice partid. Cel puţin patru ani vor rămâne acolo, din care doi vor avea un sprijin puternic de la Cotroceni. Mandatul lui Băsescu se termină în 2014. Cam atunci, Băsescu, rugat insistent, se va înscrie din nou în partid pentru a conduce campania de revenire la putere din 2016. Un singur lucru este cert - nu ne vom plictisi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite