Copii neastâmpăraţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegeri anticipate? De ce? Guvernul actual nu mai are susţinere. Procentele sale în toate sondajele, indiferent cine le comandă/plăteşte, sunt infime.

Cred că asistăm la o schimbare de compas odată cu întâlnirea de la Cotroceni. Într-un fel, Opoziţia a preluat iniţiativa. Gazda a fost surprinsă de invitaţii lui, Ponta şi Antonescu, deşi era convinsă că va domina întâlnirea cu nişte „copii". Victoria se anunţa uşoară. Băsescu este un politician care are mereu „vorbele la el" şi e greu să-i închizi gura. I-a primit pe cei doi cu gândul să le predea o lecţie de strategie. Când colo, a rămas fără replică, fiind silit să-i şi audă vorbind despre alegeri anticipate. Ce figură!  Serviciile nu ştiau nimic ca să-l informeze ce pregătesc bătăioşii lideri ai Opoziţiei! A auzit exact ce nu voia să audă. Cum credea că ştie ce are de făcut şi de zis, nu se aştepta să aibă vreo „opoziţie" din partea şefilor USL. Nu mai zic de dreptul de iniţiativă - fireşte, prerogativă prezidenţială! Greşeala sa a provenit din faptul că îi tratează de sus pe cei doi, ca pe nişte ţânci. Nu le dă prea multă consideraţie. Până acum au şi făcut destule greşeli, aşa că avea de ce să privească încrezător, ca pe o formalitate, întâlnirea cu ei. Credea că poate să-i controleze prin simpla sa autoritate şi prin experienţă. Nu i-a ieşit.

Scopul convocării - în toată această mascaradă în care preşedintele se joacă „de-a Constituţia şi judeţele" - a fost strict mediatic. Acele două minute de imagini pe care le servim de obicei la jurnalul de seară cu cina odată. Uite că lucrurile i-au scăpat de sub control şi au decurs diferit de scenariul său. Cei doi năstruşnici au produs prima surpriză, acceptând după un boicot îndelungat să vină la discuţii. Băsescu trebuia să fie circumspect. Pentru el, cel mai bine ar fi fost să fie refuzat ca să pretindă apoi că Ponta şi Antonescu nu sunt capabili de dialog. Că se sustrag, etc. Numai că s-au prezentat şi nici nu au venit cu mâna goală. Au cerut organizarea de alegeri anticipate!

Alegeri anticipate? De ce? Guvernul actual nu mai are susţinere. Procentele sale în toate sondajele, indiferent cine le comandă/plăteşte, sunt infime. Prea puţin pentru a iniţia o reformă constituţională (şi la sfârşit de mandat, nu la început, aşa cum se face)! Este o fugă înainte, o încercare disperată de a mai salva ceva din PDL. Ţara este întoarsă de-a-ndărătelea pentru nimic. Băsescu a pierdut simţul măsurii încurcat în propriile jocuri şi combinaţii. Să nu ne mire că a refuzat ideea, ca şi cum Opoziţia ar fi anunţat Apocalipsa. La toamnă, dacă lumea e chemată la urne, PDL nu obţine mai mult de 12%, maximum 15%. Nu mă mir că preşedintele a afişat în tot restul întâlnirii o mină posomorâtă şi preocupată. La final, a mai făcut o încercare să obţină ceva - la noroc - când l-a întrebat pe Antonescu: „Voi rămâneţi tot în Opoziţie?" Hodoronc-tronc! A fost ca atunci când te ciupeşti de obraz să vezi dacă e adevărat ce ţi se întâmplă.

În fine, ceasul rău, ce să-i faci, întâlnirea a fost televizată, la cererea expresă a Opoziţiei. Altă surpriză. Băsescu, care se gândea că va da un recital TV, cred că regretă că a acceptat această condiţie. Ponta şi Antonescu au venit cu lecţiile făcute de acasă de data asta şi i-au dat extemporal preşedintelui. Acesta s-a executat, că nu avea încotro cu televiziunile de faţă, dar a dat înapoi foaia goală. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite