Cătuşe la vedere

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

DD şi Băsescu au un stil identic, vin din aceeaşi zonă a lumii româneşti pe care o şi înteleg şi de unde culeg voturi şi audienţă.

Imaginea lui Diaconescu în cătuşe a fost un spectacol neaşteptat. Pe DD l-am văzut în ultimul film al lui Alecu Solomon spunând diverse lucruri nu lipsite de miez. Regizorul a aşezat acest pasaj la final, ca o concluzie. Omul e un realist, un cinic. Susţinea acolo că adversarii comunismului, care ar fi putut da un capitalism occidental şi nu unul mafiotizat, au părăsit România după „Piaţa Universităţii".

Ţara a rămas pe mâna foştilor securişti care şi-au împărţit prada între ei. În anii '90, lumea i-a dispreţuit. Când au văzut că s-au îmbogăţit şi nu se atinge nimeni de ei, i-au invidiat, au început să îi respecte şi să le pară rau că ei înşişi nu s-au îmbogăţit. Tot ce contează e banul, el îţi dă putere şi te face respectat. Pe scurt, asta e teoria lui DD. M-am mirat să îl văd acum în cătuşe. DD părea unul din stâlpii regimului, susţinător necondiţionat al lui Băsescu. DD şi Băsescu au un stil identic, vin din aceeaşi zonă a lumii româneşti pe care o şi înteleg şi de unde culeg voturi şi audienţă.

Una din chestiunile ciudate în 2009/10 a fost defilarea lui Băsescu, Boc, Udrea etc., la OTV, o televiziune bântuită de personaje ca Elodia, Ciumac, Ogică etc. Într-perioadă apropiată nu era seară dată de la Dumnezeu în care să nu avem lungi talkshowuri cu aceste personaje. Invitaţii îşi făceau numărul nederanjaţi. Nu ştiu cât i-a costat pe Băsescu&Co. aceste programe. Au fost bani albi, pe factură? Sau negri, daţi pe sub masă? Sumele astea sunt prinse într-un raport contabil? Ar fi interesant de ştiut. Sau a fost un serviciu gratuit asigurat de DD. DD e un partizan al lui Băsescu. Şi invers e adevărat. Aşa credeam până alaltăieri.

Între timp, a intervenit un divorţ, soldat cu trimiterea mascaţilor - distracţie favorită, se pare, la Cotroceni. Vezi Patriciu, Becali, Popoviciu, Solomon primarul Craiovei, s.a. Punct. A existat oare un contract între părţi, sau DD a fost şantajat. Afacerile sale în mass-media sunt arhicunoscute. Cum a devenit posesor de yacht, licoptere, Rolls Royce, vile şi milioane de euro-n cont. E de presupus că serviciile au furnizat preşedintelui dosarele cu activităţile extrajurnalistice ale lui DD. Era uşor să îl ameninţi şi să ai „televiziunea poporului" la discreţie.

Ce se întâmplă acum nu e uşor de descifrat. Se crează personajul DD, „victimă" a luptei pentru adevăr? Ni se propune un surogat de ţap ispăşitor după întâlnirea de la Snagov, când ministrii şi-au salvat fotoliile? E o diversiune ca să uităm de salarii&pensii? E DD încă un fidel sacrificat. Se arată cuiva pisica? A devenit DD prea obraznic, s-a lăcomit prea tare? A devenit DD un pericol pentru Băsescu? Habar nu am. Dar afacerea e suspectă din cauza izului persitent de ceartă de familie. E un pokeraş pe nasturi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite