Bătălia pentru România a început

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miza jocului a crescut enorm, ca şi cacialmaua. Dar ce contează în politică este exclusiv scopul, adică alegerile şi prada aferentă, România.

Brusc, atmosfera care cam lâncezea - să recunoaştem, în aşteptarea verii - s-a încins. Prezidentul a aruncat pe piaţa politico- mediatică încă o pleaşcă, vorba lui Paleologu. Povestea ne-a prins aşa de tare de câteva zile, încât am uitat de şomaj, de sărăcie, de incertitudini, pentru că ne-am repezit cu mic cu mare spre subiectul fierbinte. O diversiune? De data asta nu. Strategul-şef, la Cotroceni, primind rapoarte de la servicii cum că situaţia e albastră, dar şi diverse alte analize de la institute specializate, care dau aceleaşi concluzii, a văzut ce ştia toată lumea, anume că PDL e în pragul unui eşec electoral, ca să mă exprim elegant. A băgat chestia cu legea alegerii primarilor din primul tur, dar nu i-a prea convenit, pentru că şi PSD beneficiază de schimbare. Apoi a venit cu gogoriţa Constituţiei şi a observat că nesimţitul ăsta de electorat nu frisonează de plăcere când aude că trebuie să dărâmăm Parlamentul - o singură Cameră şi doar 300 de aleşi. Nu are legătură cu banii, mâncarea, datoriile, locul de muncă, sănătatea, educaţia... Eh, vremea suspendării şi a referendumului, când obţinea 74 de procente, s-a dus. Băsescu nu prea mai vede prin preajmă mulţimile de entuziaşti care să-l plebisciteze. Cum zicea ieri un şofer de taxi: „Mai bine lăsam să-l suspende!" „De ce n-aţi făcut-o?", l-am întrebat naiv. „De prost!" Cu mintea de pe urmă, românii stau bine.

Dacă nu a reuşit cu primele două manevre, a venit peste noapte cu ideea că trebuie urgent să regionalizăm România. De ce? Crede că e singura şansă a partidului său de suflet de a face cât de cât un scor onorabil în alegerile care se apropie. Miza jocului a crescut enorm, ca şi cacialmaua. Dar ce contează în politică este exclusiv scopul, adică alegerile şi prada aferentă, România. Deşi pretinde că nu-l interesează viitorul său (ne)politic şi că nu are interese proprii - în 2014 pleacă oricum de la putere -, cred că este exact pe dos. Îl preocupă ce se va întâmpla cu el după încheierea mandatului - fireşte, dacă ajunge să-l încheie la termen. Perspectiva că Opoziţia iese victorioasă la anul este un coşmar pentru Băsescu. Va fi un figurant redus la ascultatul imnului şi la tăieri de panglici la doi paşi de fanfară. Şi asta e perspectiva fericită. Noua majoritate poate să-l suspende şi de data asta ar pierde la referendum. A se vedea în sondajele de opinie cum stă la capitolul popularitate.

După ultima manevră - total neinspirată -, cota sa va scădea şi mai mult. De ce? Pentru că această aşa-zisă discuţie despre regionalizare aruncă ţara în haos şi anarhie, exact când România abia îşi mai trage sufletul şi când are nevoie de linişte mai mult ca oricând. Lumea a simţit propunerea ca pe un element de nesiguranţă în plus pe lângă cele deja acumulate. E o mutare perdantă, ordonată de Cotroceni, care în orice scenariu iese prost. Şi dacă se face, şi dacă nu. Băsescu înregistrează prima sa înfrângere majoră pe harta bătăliei strategice care s-a încins. O campanie care începe prost pentru el. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite