Stângăciile „stângii“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În loc să le cânte în strună maselor nemulţumite de actuala guvernare, dl Ponta se ocupă să-l tragă de urechi pe dl Geoană!

Ştirea zilei nu e cea legată de consultările de la Cotroceni, ne asigura ieri-seară un fost consilier prezidenţial, revenit pe micile ecrane în calitate de analist de serviciu. Un eveniment cu semnificaţii mult mai profunde i se pare suspendarea dlui Mircea Geoană din PSD. Şi chiar aşa! Faptul că şeful Senatului României, adică al doilea om în stat, este sancţionat pe linie de partid reprezintă o premieră.

Mai ales că sancţiunea pică într-un moment în care te-ai aştepta ca principala formaţiune de opoziţie să strângă rândurile, nu să treacă la răfuieli deschise. Cazul Geoană, spunea preopinentul nostru, ne arată că „stânga" se află în degringoladă, dacă nu în disoluţie, în vreme ce „dreapta" îşi vede bine mersi de ale sale. Afirmaţia, deşi exagerată, are un sâmbure de adevăr.

Nu ştiu dacă, statutar vorbind, fostul lider al PSD trebuia pedepsit pentru nişte declaraţii critice la adresa actualei conduceri a partidului şi, în special, a succesorului său, Victor Ponta. E treaba pesediştilor să hotărască asta! Ştiu însă că nicio formaţiune din lume nu-şi urechează, în văzul electoratului, reprezentantul care ocupă cea mai înaltă poziţie publică. Astfel de ciondăneli şi cotonogeli se petrec în spatele uşilor închise.

Ce i-a deranjat atât de tare pe oamenii dlui Ponta încât să-l scoată pe Mirciulică în afara PSD-ului? După toate probabilităţile, o recentă postare de pe blogul fostului candidat la Preşedinţie, postare în care dânsul îşi exprimă regretul pentru vizita făcută lui Sorin Ovidiu Vântu în ajunul alegerilor din 2008. Între altele, dl Geoană povesteşte că mai junele său coleg, Victoraş, l-ar fi sfătuit înaintea confruntării televizate cu Băsescu să mintă că n-a fost nicăieri cu o seară în urmă.

Evident, n-avem cum să verificăm o asemenea versiune, pe care dl Ponta o neagă vehement. Dar e greu de crezut că, dacă i-ar fi dat ascultare, dl Geoană ar fi reuşit să schimbe cursul scrutinului pe care l-a pierdut, să ne amintim, în mod memorabil. Cert este că, dincolo de amănuntele poveştii cu pricina, conflictul dintre cei doi are rădăcini mult mai adânci. Care ţin de lupta internă pentru putere. O înţelege poporul telespectator, darămite iniţiatul într-ale jocurilor de culise.

În treacăt fie zis, participarea dlui Ponta la consultările cu preşedintele ţării, la nici 24 de ore după ce l-a trimis la dracu', scoate în evidenţă acelaşi lucru. Şi anume lipsa maturităţii politice. Nu vorbesc despre „consecvenţă", pentru că e, poate, un cuvânt prea mare pentru o piesă atât de mică. Dar să te duci întins la cel pe care abia l-ai asemuit cu Scaraoţchi mi se pare cel puţin o stângăcie. Asta e, de fapt, esenţa eşecului „stângii" într-o perioadă de criză, în care partidele social-democrate au, de regulă, câştig de cauză. În loc să le cânte în strună maselor nemulţumite de actuala guvernare, dl Ponta se ocupă să-l tragă de urechi pe dl Geoană! 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite