Regele Rating

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Goana după rating ne-a desfigurat şi ne-a scos din minţi.

De câţiva ani buni, de când televiziunea e „fratele" românilor, una dintre obsesiile naţionale este ratingul. Deşi puţini ştiu din punct de vedere tehnic ce este, toţi sunt obsedaţi de rating. De aici, aceleaşi obsesii care ne tulbură viaţa.

Pro TV are ratingul mai mare decât Antena 1? Cine e mai tare în rating: Realitatea lui Schwartzenberg sau noul RTV al lui Ghiţă? Sau Antena 3 le bate pe amândouă? Ce fel de rating face Mircea Badea ca să-i dorească moartea lui Radu Moraru? Şi cu ce rating trebuie să-l lovească Moraru în testicule pe Badea, ca să nu mai poată face şpagatul între două scaune? Ce rating a făcut accidentul lui Şerban Huidu? Mai mare decât cutremurul din Turcia? Mai mare decât moartea lui Steve Jobs? Sau decât moartea regizorului Liviu Ciulei? (Pardon, ratingul ăsta e bun pe TVR Cultural!) În fapt, cine face ratinguri mai mari: Traian Băsescu şi Rodica Culcer pe TVR 1, Crin Antonescu şi Mihai Gâdea la „Sinteza Zilei" sau Dan Diaconescu şi Partidul Poporului la OTV? Cât de mare creşte ratingul când Elena Udrea e surprinsă cu fusta ridicată sau când pozează într-un pictorial? Emil Boc mai poate să facă rating pe autostrăzile pe care le tot inaugurează? Unde e ratingul de altădată al lui Ion Iliescu?

În fond, cine furnizează cel mai mare rating: Simona Sensual, Bianca Drăguşanu, Ramona Gabor sau Cristi Tănase de la Steaua? Chiar aşa, Steaua sau Dinamo? Rapidul sau Oţelul? Ce echipe fac rating chiar şi când se fac de râs pe teren? Dar ratingul lui Robert Turcescu e mai mare decât ratingul lui Ion Cristoiu? Bine, dar Cristoiu scrie editoriale şi la „Adevărul"! Şi are mai multe accesări decât Grigore Cartianu? Dar Cartianu e mai tare în accesări decât Dinu Patriciu? Dar Patriciu îl bate la accesări pe Andrei Pleşu? Dar Pleşu are mai multe accesări decât Mircea Cărtărescu? Hai să comparăm ratingul lui Cărtărescu cu al lui Patapievici! Dar Gabriel Liiceanu de ce tace şi nu scrie ceva când Băsescu îl înjură pe Regele Mihai, de ce? Îi este teamă că nu va avea accesări, că nu va avea rating? Poftim, să scuipe C.V. Tudor ceva rating şi să i-l măsurăm cu cel scos de concertul London Simphony Orchestra la Festivalul „George Enescu"! (Pardon, expediază „London Orchestra" pe TVR Cultural!)

Nu ştim încă cine face ratingul mai mare în programele de ştiri: un microbuz lovit de tren, o octogenară violată, un dement care a dat cu toporul în capul unui alt dement sau o nuntă ţigănească a doi minori la care a cântat Adrian Minune?

Goana după rating ne-a desfigurat şi ne-a scos din minţi. Nu contează substanţa ideilor, ci ratingul! Faci rating, eşti bun, nu faci rating - eşti un ratat, un bou! Să ne resemnăm că numai moartea, sexul şi scandalurile fac audienţă şi să ne punem ratingul pe piept. Să se dea şi o lege ca pe crucile din cimitire, în afară de anul naşterii şi anul morţii, să fie trecut şi ratingul pe care l-a făcut fiecare om în viaţa lui. Aşa vom şti dacă a fost un om mare sau un om de nimic. Cred că unui singur om nu-i pasă de rating: Regele Mihai. Nu mă întrebaţi ce rating a făcut discursul Regelui când a împlinit 90 de ani! 

Petre Barbu este senior editor "Adevărul".

Opinii

Mai multe de la Petre Barbu


Ultimele știri
Cele mai citite