Mâncăm telenovele

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De ani buni a dispărut producţia de teatru la TVR. Putem trăi fără teatru.

Piotr Nikolaevici Sorin, personajul din „Pescăruşul", spune în debutul piesei lui Cehov: „Nu se poate trăi fără teatru". Ba putem să trăim fără teatru! Avem telenovele. Presa ne-a anunţat că starleta Gina Pistol va juca, începând din această toamnă, în telenovela „Iubire şi onoare" (Acasă TV). Pistol îşi va juca propria viaţă întinsă prin cafenele din Dorobanţi. Pro TV va lansa „Moştenirea" (o nouă telenovelă cu ţigani), cu altă starletă, Iuliana Luciu. Antena 1 va riposta cu „Narcisa sălbatică", o producţie în care se remarcă manechinul Steliana Puşcaş.

Cu siguranţă, aceste seriale vor face rating, vor aduce televiziunilor bani din reclamele la detergenţi şi, după ce vor spăla cu succes creiere, vor dispărea din memoria (scurtă) a românilor. Sau poate că vor fi „rampele de lansare" pentru noi talente actoriceşti. Parafrazându-l pe Cehov (revolverul care apare în prima scenă trebuie să tragă în ultima), Pistol din „Iubire şi onoare" şi Puşcaş din „Narcisa sălbatică" trebuie să „împuşte" peste ani nişte premii la Cannes!

Televiziunea publică a atacat deja publicul cu un nou serial coreean, „Legendele palatului: doctorul Hur Jun", în regia lui Lee Byung Hun, „regele serialelor istorice" - cum îl numeşte comunicatul de presă al instituţiei. (Ce uşor înghiţim tot felul de „regi"!) Aşadar, TVR are bani pentru „legende" coreene (probabil le-a luat cu discount), dar n-are fonduri pentru teatrul TV. De ani buni a dispărut producţia de teatru la TVR. De-abia anul acesta s-a găsit ceva „mărunţiş" pentru spectacolul „Năpasta" de I.L. Caragiale. (Mai sunt promise două spectacole, dar sunt minore.) Dispariţia producţiilor de teatru poate fi explicată uşor de reprezentanţii TVR: nu sunt bani, teatrul nu face rating, este scump, s-au schimbat preferinţele publicului, sunt alte vremuri... La premiera „Năpasta", televiziunea publică ar trebui să dea de băut pentru fiecare plătitor de taxă TV, cerându-şi scuze că au trecut atâţia ani de când n-a mai montat un Caragiale. Sau un Camil Petrescu! Ori o piesă de Mihail Sebastian! Ca să nu mai vorbim de Ionesco sau de Cehov!

La constatarea lui Piotr Nikolaevici Sorin - „Nu se poate trăi fără teatru" - Treplev îi răspunde: „Trebuie căutate forme noi. Şi dacă aceste forme noi nu sunt, mai bine să nu fie nimic". Radioul public a găsit o „formă nouă" pentru a-şi promova producţia de teatru: www.eteatru.ro. Pe acest site sunt difuzate zi şi noapte spectacole de teatru radiofonic. Teatru non-stop, pe gratis. (Nu am fost plătit să-i fac reclamă, o să vedeţi de ce îl laud!) Intraţi pe acest site şi vă veţi convinge că marile spectacole radiofonice - cu marii noştri actori, morţi sau vii - nu sunt nişte „conserve" consumate de nişte nostalgici eşuaţi pe o „insulă", după ce au scăpat teferi din „Furtuna"... telenovelelor. Reacţiile de pe site arată că există un public numeros, care crede că „nu se poate trăi fără teatru". Totuşi, dacă nu avem teatru TV, mâncăm telenovele! 

Opinii

Mai multe de la Petre Barbu


Ultimele știri
Cele mai citite