Isărescu, la picior, arm’!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mugur Isărescu este cel mai bun psihoterapeut, te scoate din depresie cu proiecţia lui de inflaţie.

Săptămâna trecută, aflând că vine al doilea val al crizei, mi-am făcut o listă de alimente: 50 de kile de zahăr, 30 de litri de untdelemn, 20 de orez, 40 de kile de făină şi 40 de mălai. Aş mai fi pus şi nişte telemea de vaci în două bidoane de 20 de litri, la sărat, dar nu prea mai aveam bani şi nu-mi place să mă împrumut. Dacă va veni criza şi voi ajunge în viaţa asta pe care o mai am de trăit în România să-mi mai scot din portofel o cartelă galbenă de alimente şi s-o dau să mi-o bifeze cu pixul vreo vânzătoare de la un economat pentru raţia lunară de untdelemn, mă sinucid! Aş rezista la un divorţ, la o decepţie în dragoste, la un „picior în gură" din partea şefului (hai, două!), dar nu mă simt în stare să mai rezist psihic la a doua cartelă de alimente.

Mi-a fost ­de-ajuns prima, în anii '80. Aşa că lista pe care mi-am făcut-o mă va ajuta să mai trăiesc ceva timp ca să-mi fac testamentul. Astfel socoteam săptămâna trecută, când îmi stabileam lista de supravieţuire pentru al doilea val al crizei.

La începutul acestei săptămâni însă, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, m-a întors de la cumpărături. Cred că a fost cel mai optimist mesaj transmis naţiunii în ultimii ani. Când l-am auzit pe guvernator spunând că „Banca Centrală a revizuit în scădere proiecţia de inflaţie pentru 2011, de la 5,1% la 4,6%", am tăiat imediat orezul de pe lista mea. „Dacă o să avem un an agricol bun, creşterea economică o să fie ceva mai mare. Un an agricol bun înseamnă un miliard de euro, adică 1% din PIB". Dă, Doamne, să plouă, să ude porumbul! Am tăiat şi mălaiul de pe listă. „Avem o îmbunătăţire la preţul petrolului, datele din zona euro sunt uşor în sus, ca şi datele economice din zona euro", ne-a asigurat Isărescu. Foarte bine, ţine-o tot aşa, „uşor în sus", ­mi-am luat gândul şi de la telemeaua de vaci! „Avem o temperare a presiunilor inflaţioniste din partea unor materii prime agroalimentare - grâu, zahăr, seminţe de floarea-soarelui - şi ne aşteptăm ca aceste reduceri de preţuri să se manifeste şi la produsele prelucrate", a zis şeful BNR. Atunci, am mototolit lista cu untdelemn şi zahăr, la dracu' cu depresiile, cu traumele pshice din tinereţe, Mugur Isărescu este cel mai bun psihoterapeut, te scoate din boală!

Dar replicile sale de rezistenţă au fost: „Suntem şi pregătiţi, şi cu arma la picior, gata de intervenţie. Dacă lucrurile se vor întâmpla, ştim cum să acţionăm". Chiar mi-am imaginat cum guvernatorul şi amploiaţii săi din BNR au ocupat aliniamentul Mărăşeşti - Mărăşti - Oituz să dea piept cu Criza dacă ne va ataca-n valuri, valuri...  

Cred că guvernatorul a fost pus să iasă la rampă ca să-i liniştească pe români cu astfel de bla-bla-uri optimiste. Lipsa de încredere a mediului de afaceri în piaţa românească şi slăbiciunile actualului guvern cântăresc mai greu în viaţa românilor decât cifrele liniştitoare plesnite de guvernator.     

Am păstrat lista mea mototolită de alimente. Nu aştept decât o comandă: „Pentru onor la un kil de mălai înainte, prezentaţi arm'!" Pardon, prezentaţi lista! 

Opinii

Mai multe de la Petre Barbu


Ultimele știri
Cele mai citite