Dragostea şi cancerul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trebuie să-i pui un preţ cancerului, să-l ambalezi, să-l faci brand şi să-l marketezi.

Dacă într-o zi ai afla că omul pe care-l iubeşti este bolnav de cancer, ce-ai face? Într-o Românie în care bolnavii sunt umiliţi şi  batjocoriţi în spitale de un sistem birocratic, nepăsător şi aberant. Ce-ai face? Ai strânge bani ca să-ţi duci omul iubit la o clinică din Viena. Şi dacă n-ai reuşi să strângi banii? Ai căuta o fundaţie care să te ajute, sunt destule în România. Şi dacă fundaţia este preocupată să organizeze numai gale festive pentru a aduna nişte fonduri cu destinaţii obscure? Ai putea să te duci la Pro TV, să ridici ratingul emisiunii „Dansez pentru tine", provocând valuri de lacrimi şi crescând televiziunii veniturile din publicitate. Şi dacă eşti bâtă la dans, ce faci? Ai putea ieşi la cerşit pe străzi. Dar ai avea curajul să înfrunţi mafia cerşetorilor? Nu-ţi rămâne decât să te rogi la Dumnezeu. Şi dacă rugăciunile tale fierbinţi îi vor alina doar suferinţele? Tot e ceva, decât nimic. Tu vrei viaţă pentru omul pe care-l iubeşti. Atunci, ce-ţi rămâne de făcut? Să înnebuneşti.

Astfel, lovit de nebunie, te-ai duce în lume să vinzi cancerul fiinţei iubite. Pentru că nimeni nu ţi-l va lua gratis. Doar fluturaşii împărţiţi la intrarea în metrou sunt gratis şi nu stârnesc suspiciuni. Trebuie să-i pui un preţ cancerului, să-l ambalezi, să-l faci brand şi să-l marketezi. Nu-l scoţi singur la vânzare. Îl vinzi la pachet împreună cu dragostea pe care i-o porţi omului iubit. Ai mai mari şanse. Să nu pui anunţul: „în limita stocului disponibil", pentru că dragostea ta este nemărginită şi cancerul său este fără scăpare. Eşti dispus să-l dai şi pe credit. Dar vremurile „creditului cu buletinul" au apus. Băncile nu mai dau aşa de uşor credite, pentru că au destule „cadavre în dulap" (credite neperformante). Ai putea plasa pachetul promoţional la supermarketuri, dar nu vei avea bani pentru taxa de raft cerută de manageri. Te-ai putea duce în piaţă, dis-de-dimineaţă, să prinzi o tarabă liberă, dar mafia pieţelor te va goni. Ai putea încerca la partidele politice. Dar partidele împart pungi cu pui congelaţi şi mălai, de ce să se complice cu pomana ta electorală suspectă? Să-l plasezi la buticul din colţul blocului. Dar vei fi întrebat de buticarul care vinde ţigări netimbrate dacă ai acte de provenienţă. Tu ai doar certificatul medical al omului tău iubit şi aprobările de la Casa de Sănătate pentru medicamentele pe care nu le găseşti în farmacii. Să te duci la televiziunile de ştiri, să le vinzi subiectul „dragostea şi cancerul". Dar dragostea ta nu va avea nicio şansă la rating în faţa morţilor de pe şosele şi a armatelor de sinucigaşi.

Să ieşi pe stradă şi să te aşezi lângă o ţărancă ce vinde telemea la căldare. Să-ţi pui şi tu „dragostea şi cancerul" pe un ziar întins pe trotuar. Şi să aştepţi. Poate după o oră-două va apărea cineva care să te întrebe răstit ce dracu' vinzi. Să nu-ţi fie teamă, nu va fi inspectorul de la Direcţia Sanitară sau un poliţist sub acoperire. Îl vei recunoaşte repede. Diavolul îţi va cere să-i vinzi dragostea, numai dragostea ta. 

Opinii

Mai multe de la Petre Barbu


Ultimele știri
Cele mai citite