Gunoiul vine de la OTV

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatele financiare ale firmelor lui Dan Diaconescu nu justifică averea sa.

Ce vor spune românii despre Dan Diaconescu peste 50 de ani? Va fi recunoscut drept cel mai mare ziarist al ţării, mai mare decât Nistorescu, Cristoiu, Tucă, Moraru sau Cartianu? Poate că şcoala din Caracal, unde a învăţat carte, îi va purta numele şi piaţa centrală a oraşului va fi străjuită de statuia sa, melancolică şi zveltă, de brav luptător pentru cauza poporului român. Sau va fi pomenit drept un găinar, care a manipulat, care a şantajat şi care a aruncat, seară de seară, gunoaie peste minţile românilor? Nu singur. A fost susţinut de politicieni, de interlopi, de oameni de afaceri dubioşi, de paraşute şi de escroci, profitând de frica şi slăbiciunile autorităţilor (CNA, Poliţie, Fisc).

Poate că Dan Diaconescu va intra în istorie ca fiind cel mai bogat ziarist din toate timpurile: bloc în Băneasa, apartament în Mamaia, casă de vacanţă la Sinaia, vilă în Primăverii, iaht, elicopter, avion, două automobile Rolls Royce şi un Bentley. Declaraţiile sale despre cum şi-a câştigat banii pentru aceste achiziţii sunt nişte flegme aruncate în ochii celor care ştiu ce înseamnă munca. Săptămâna trecută s-a lăudat invitatului său, istoricul Adrian Cioroianu, că „tot ce vedeţi aici (studioul OTV) este câştigat din rating!" (Ce-o fi căutat Cioroianu pe scaunul pe care au stat Magda Ciumac, Nikita, Adrian Minune sau Sexy Brăileanca? Poate vom afla peste 50 de ani...) Nici în vremuri în care audienţa Elodiei era pe val, OTV nu a realizat venituri din publicitate care să-i crească patronului atât de repede averea. Săptămâna asta, Diaconescu a mai aruncat (la Realitatea TV) o flegmă: „Anul trecut am investit 20 de milioane de euro în OTV!" Cine a avut ocazia să vadă noile studiouri ale televiziunii lui Diaconescu, căptuşite cu cofraje de ouă!, va simţi putoarea acestei minciuni.

Datele de la Ministerul Finanţelor Publice arată că Dan Diaconescu are cinci firme. Ocram Television (firma care deţine licenţa OTV) a încheiat anul 2008 cu pierderi de 147.000 de euro. (Cifrele de la minister nu sunt actualizate pentru 2009.) Oglinda Television (firma care operează licenţa DDTV) a avut pierderi de 85.000 de euro. Compania Dan Diaconescu Distribution L.D. nu şi-a mai depus bilanţul contabil la Ministerul Finanţelor din 2004. Oglinda Press, cu activităţi de „editare de presă" (chiar aşa, ce presă editează omul ăsta?), a avut un profit de 400.000 de euro, dar datorii de 1,8 milioane de euro. Firma sa de afaceri imobiliare, El Salt&RCP 2000, a încheiat anul 2008 cu un profit de doar 33.000 de euro. Dar nici rezultatele financiare din anii trecuţi ale acestor firme (pierderile, datoriile şi profiturile derizorii) nu justifică averea sa.

Este normal să ne întrebăm (iar Justiţia şi Fiscul să ne răspundă) cum se poate face o asemenea avere, cu nişte firme firave din punct de vedere financiar. Poate că, peste 50 de ani, istoria va nota că a existat un ciudat, pe nume Dan Diaconescu, care şi-a făcut un post TV într-o celulă din Rahova. Hainele vărgate îi cădeau impecabil. 

Opinii

Mai multe de la Petre Barbu


Ultimele știri
Cele mai citite