USL: drumul spre dezastru

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intervenţia Consiliului de Atestare a fost o lovitură crâncenă pentru credibilitatea lui Ponta.

Dacă despre înfrângerea lui Mircea Geoană din 2009 s-ar putea scrie un manual cu titlul „Cum să faci să NU câştigi alegerile", se pare că încă nu am văzut totul. USL s-a pus hotărât pe linia care duce spre un dezastru istoric în această toamnă.

Orice scor sub 50% va fi o înfrângere pentru USL, iar PDL va putea fi declarat învingător la puncte, chiar şi cu 25%, graţie sprijinului arbitrului de la Cotroceni. Preşedintele Băsescu va putea să dea guvernarea unui „independent" fidel sau direct PDL. Va fi suficientă o alianţă cu  Dan Diaconescu, al cărui partid are şanse uriaşe să intre în Parlament după respingerea de către Curtea Constituţională a „uninominalului pur". Plus UDMR şi, pentru siguranţă, o nouă grupă de transfugi şi „reevaluaţi" - se vor găsi, cu siguranţă.

În euforia succesului de la locale, USL şi premierul Ponta au deschis repede frontul împotriva preşedintelui, crezând că acesta nu mai are gloanţe. Ba mai are, şi încă multe şi de mare calibru. Premierul Ponta a insistat pe prezenţa la Consiliul European, o prezenţă altfel necesară. S-a lăsat însă orbit de aura de prestigiu pe care şi-o conferă intrarea în conclavul mai-marilor Europei. Nu a mai avut răbdare să aştepte adoptarea legii privind colaborarea instituţională în afacerile europene, care conferă Parlamentului dreptul de a arbitra o eventuală dispută între preşedinte şi premier pe marginea participării la Consiliu. Dacă o asemenea lege ar fi fost respinsă de Curtea Constituţională, atunci Victor Ponta ar fi devenit, în ochii tuturor, o victimă a maşinaţiilor politice ale preşedintelui. Dar premierul, în loc să aştepte liniştit desfăşurarea procedurilor democratice, a preferat mişcările de forţă şi tactica faptului împlinit. A intrat pe terenul propriu al lui Traian Băsescu. Şi a pierdut.

Scandalul de plagiat de acasă şi bâlbele instituţionale din cazul Năstase l-au transformat într-un Lucian Bute care încasează pumni de la Carl Froch fără a înţelege ce i se întâmplă. Chiar dacă asupra aspectelor procedurale planează mari semne de întrebare, intervenţia de vineri a Consiliului Naţional de Atestare a fost o lovitură crâncenă pentru credibilitatea lui Victor Ponta, iar inventarul pagubelor îl vom afla la viitoarele sondaje.

Cert este acum că alegerile parlamentare din toamnă nu mai au  un mare favorit, aşa cum părea cu o săptămână în urmă. Desigur, partida se joacă şi multe vor depinde de reacţia pe care USL o va avea în zilele care urmează. Sau, poate, mai-marii alianţei se vor dovedi atât de rupţi de realitate încât, ca şi liderii sovietici din anii 1990-1991, se vor lăsa amăgiţi de ideea că supravieţuirea şi victoria lor sunt ine­vitabile, preferând inacţiunea oricărei acţiuni. Şi astfel, se vor trezi pe făraş, după ce imperiul cu picioare de lut se va prăbuşi.

Ovidiu Nahoi este senior editor "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite