Succesul Regelui: o explicaţie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puţini dintre cei care discută azi despre discursul Regelui sunt monarhişti. Românii sunt astăzi în căutarea unei alte Românii.

Cine ar fi crezut că discursul Regelui ar fi putut avea un asemenea ecou în rândul românilor? Oameni simpli, scârbiţi de mult de politică, vorbesc, deodată, despre prezenţa în Parlament a Regelui Mihai, încep să se intereseze mai îndeaproape de acest personaj al istoriei şi al prezentului deopotrivă. Subiectul se discută în cele mai diferite medii, oamenii dezbat şi schimbă impresii. „Ce zici de Rege? Ţi-a plăcut?" E o întrebare care se poate auzi astăzi în cele mai diferite medii, care nu au nimic de-a face cu politicul.

Pe cât de vie a fost emoţia în popor, pe atât - se vorbeşte în mediile politice - a crescut nervozitatea în anturajul prezidenţial. Se spune că preşedintele vede în toată desfăşurarea de forţe din jurul aniversării a 90 de ani de viaţă ai Regelui un fel de complot îndreptat împotriva sa. Cu atât mai mult cu cât instituţii ale statului sau de stat, precum Parlamentul, Banca Naţională, CEC şi, într-o anumită măsură, Armata, au făcut parte din tablou. Tensiunea se simte la colaboratorii preşedintelui - nu le e nici lor uşor -, iar în declaraţiile şi gesturile şefului statului poate fi citită o anumită frustrare. „Acum e foarte activ curentul monarhist, PNŢCD îl poate capitaliza, mai ales că în prezent curentul monarhist nu e reprezentat decât de domnii Ion Iliescu, Petre
Roman, Cătălin Voicu - i-am văzut, erau în Parlament" - a fost reacţia preşedintelui, după ce a convocat, în pripă, o întâlnire cu liderii ţărănişti. 

Se pare însă că nu a înţeles exact ce se petrece. Că politicieni citaţi de preşedinte, dar şi alţii se ţin astăzi strâns de pulpana hainei regale, doar-doar i-or da prin asta una în cap lui Traian Băsescu, ţine de politica românească de zi cu zi. Dar românilor puţin le pasă de asta. În realitate, nu despre curentul monarhist este vorba aici. Puţini, foarte puţini dintre cei care discută azi despre discursul Regelui sunt „monarhişti", după cum nu sunt nici „republicani". Nu posibilitatea schimbării formei de guvernământ a mişcat inimile. Nu cu asta îşi bat capul oamenii. Pentru ei rămâne mai importantă lupta pentru asigurarea zilei de mâine.

Pur şi simplu, românii sunt astăzi în căutarea unei alte Românii, sunt în căutarea reperelor pentru o schimbare a drumului spre care merge ţara. Şi, dintr-odată, au avut parte de altceva decât de discursul politic obişnuit. Discursul Regelui le-a arătat că sunt lucruri de care poţi fi mândru, chiar şi în vremuri nenorocite ca acestea.

Păcat că preşedintele, ales de majoritate, dar reprezentându-i pe toţi românii, nu a înţeles asta. Şi a răspuns dorinţei românilor de schimbare cu aceeaşi combinageală ieftină şi cu aceleaşi trucuri propagandistice menite a-i pune iarăşi pe unii împotriva altora. 

Ovidiu Nahoi este senior editor "Adevărul''.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite