Sterilizarea ţigăncilor şi alte prostii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nimeni nu poate fi sterilizat fiindcă face parte dintr-o anumită etnie.

„Slovacia vrea sterilizarea ţigăncilor" - scriu colegii de la www.adevarul.ro. Citind acest titlu, te poţi gândi că, de ieri, la Bratislava a fost instalat un guvern fascist.

Nici vorbă. De fapt, ar fi vorba despre un proiect prin care femeile din zonele defavorizate pot primi gratis anticoncepţionale sau se pot opera gratuit pentru legarea trompelor uterine. Un sociolog slovac, citat de „Il Piccolo", un ziar local din Italia,  vede în asta o măsură care ar viza, în ascuns, minoritatea rromă. Preluată în România, opinia devine certitudine: deci, „Slovacia vrea sterilizarea ţigăncilor". Este adevărat, Slovacia are o tristă reputaţie la acest capitol, mai multe acuzaţii fiind aduse în faţa CEDO. De unde, probabil, şi vigilenţa unor activişti civici. Dar este vorba despre lucruri din trecut, multe chiar de dinainte de căderea comunismului.

Altfel, nimic nou sub soare. În România, femeile pot opta, după naştere, pentru legarea trompelor. Tot gratis. Iar printr-o lege din 2002, femeile din categorii defavorizate primesc gratuit anticoncepţionale. Motivele invocate de Guvern: limitarea numărului avorturilor şi al copiilor abandonaţi. Cu toate acestea, nimeni nu poate pretinde că în România se sterilizează „ţigănci".

Asemenea ştiri, rostogolite pe net, fac, desigur, rating. Dar nu numai atât. Îi fac să saliveze pe acei anonimi care umplu forumurile cu mizerii, stimulaţi de un număr limitat de cuvinte-cheie: „ţigan"/„rrom", „evreu"/„Israel" şi încă vreo câteva. Ei cer acum ca şi „ţigăncile" din România să fie sterilizate, imediat. După cârnatul de postări de acest tip - şi pentru care orice autor ar putea fi dus în faţa judecătorului pentru îndemn la ură rasială sau la genocid - ai crede că majoritatea cititorilor gândesc aşa. Fals. E vorba de o minoritate activă şi agresivă. Cei mai mulţi sunt grozavi doar cât timp internetul îi acoperă. Altfel, doar gura e de ei. Dar dacă o mână de oameni se vor decide să acţioneze, luându-l ca model pe dezaxatul din Norvegia?

Pentru vitejii anonimi avem o veste proastă, însă bună pentru toţi ceilalţi: în Uniunea Europeană, nimeni nu poate fi sterilizat fiindcă face parte dintr-o anumită etnie, iar lagărele de exterminare sunt amintiri dureroase ale trecutului. Cât despre problemele etniei rromilor, acestea se pot rezolva doar în timp. Dacă vorbim despre infracţiuni produse de maturi, aici nu există nici etnie, nici culoare a pielii. Ci doar aplicarea legilor. Pentru cei mai tineri, însă, există educaţia. Oricât de greu ar părea şi oricât de costisitor, altă variantă nu există. „Soluţia finală" e doar în capetele încăpătoare ale unor descreieraţi lăsaţi liberi pe net. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite