Poticnelile Guvernului Ponta

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De oriunde ar veni, uninominalul are aceleași probleme.

Timpul trece şi guvernul condus de Victor Ponta începe să acumuleze chiflă după chiflă. Au fost deja două numiri catastrofale la Ministerul Educaţiei. A fost bâlbâiala cu Victor Alistar, nominalizat în Guvern deşi era incompatibil. Ordonanţa privind retragerea fondurilor trimise în teritoriu pe criterii politice de predecesorul său, Mihai-Răzvan Ungureanu, i s-a întors în faţă lui Victor Ponta ca un bumerang, după ce a trecut pe la Curtea Constituţională. Ce să mai spunem despre legea electorală, adoptată exact în stilul PDL-ist, pe care, în opoziţie fiind, Victor Ponta îl critica atât de vehement: pe grabă, în forţă, fără consultări publice prealabile, cu gândul la propriile interese electorale.

Dar piatra cea mai grea pe care premierul singur şi-a legat-o de picior, în puţinele zile de când se află în funcţie, rămâne cea de la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Degeaba l-a demis imediat pe Constantin Grăjdan! Dacă Adrian Năstase va scăpa în procesul „Trofeul Calităţii", o mie de ape nu-l vor spăla pe Victor Ponta de bănuiala că l-ar fi ajutat pe fostul lider al PSD! Iar aceasta îi va umbri serios cariera de aici înainte.

Desigur, cu toate aceste greşeli, Guvernul Ponta are încă toate şansele să arunce ancora dincolo de alegerile din noiembrie. Victor Ponta rămâne încă în partea de sus a topului încrederii publice, în timp ce controlul guvernului său asupra procesului electoral, numirile în aparatul administrativ, schimbarea legii electorale şi cele câteva măsuri sociale reparatorii îl vor ajuta să răzbească.  Dar poate cel mai mult îl va ajuta felul în care PDL s-a comportat la guvernare, ca partid dominant. S-a nărăvit la toate relele regimului Năstase - inclusiv transferând o bună din al său „sistem ticăloşit" -  dar cu o doză superioară de cinism şi una inferioară de competenţă.

PDL merită să i se întâmple ce i se întâmplă şi ar trebui să înveţe ceva din asta. Dar nici Victor Ponta nu a demonstrat până acum că poate schimba cu adevărat stilul de guvernare. Iar aşa nu poate merge la infinit, asta dacă nu vrea ca, din tânără speranţă a politicii, să ajungă un fel de EBA a cuplului Iliescu-Năstase.

P.S.: Folosesc acest prilej pentru a saluta schimbarea de atitudine a multora dintre liderii noştri de opinie care până mai ieri nu conteneau să susţină vârtos, cu entuziasm de Bumbeşti-Livezeni, „uninominalul pur" şi principiul „votăm oameni, nu liste". Desigur, asta nu are niciun fel de legătură cu faptul că politicienii care susţineau acelaşi lucru au a schimbat acum calimera, ci este urmarea înţelegerii, chiar tardive, a pericolului pentru democraţie. Cum ar zice Caţavencu: „Iată avantajele progresului! Iată binefacerile unui sistem constituţional!" Muzica!

Ovidiu Nahoi este Senior Editor "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite