Opt judeţe, o dandana!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu-i suficient să te joci pe hartă cu creioane colorate pentru a reforma statul.

Nu ştiu cum se face - deşi am ceva bănuieli - că orice proiect de importanţă majoră pentru societate se termină într-o mare dandana. Aşa şi cu reîmpărţirea administrativă a României. Chestiunea e veche. Ştiam cu toţii de mult că judeţele actuale sunt prea mici pentru proiecte de anvergură, dar suficient de mari pentru a adăposti mândre baronate politice, de diferite culori. România are nevoie de o schimbare în administraţie.

În mod ciudat însă, o dezbatere adevărată, cu lideri politici responsabili, cu specialişti şi societate civilă, nu a avut loc. Nu avem, cum s-ar zice, nici baza teoretică, nici un minim consens naţional în jurul unei idei. Şi iată, că într-o bună zi, vine preşedintele Băsescu (fiindcă despre voinţa premierului Boc nu se poate vorbi la modul serios) cu un proiect gata făcut şi dă poruncă să fie promovat în forţă, în câteva săptămâni. Suficient pentru ca Opoziţia să reacţioneze din nou gălăgios şi totul să plonjeze într-un scandal tipic românesc.

Reorganizarea administrativă ridică însă nenumărate dificultăţi, iar una dintre ele vine chiar din relaţia cu Comisia Europeană. Nu fiindcă Bruxelles-ul ar vrea să ne spună câte judeţe trebuie să înfiinţăm - decizia este a României. Comisia vrea doar să ştie din timp cine urmează să-i gestioneze banii. Deocamdată, Uniunea plăteşte pentru România. Şi asta se va întâmpla până în secolul în care vom fi ajuns din urmă statele dezvoltate şi nu vom mai avea nevoie de politica de coeziune, eventual vom plăti noi pentru alţii. Multe finanţări au drept beneficiari actualele judeţe, iar asta nu se va putea schimba în actualul ciclu bugetar, 2007-2013. Astfel că am putea începe noua organizare odată cu următorul buget, 2014-2020. Ar fi destul timp pentru a găsi o soluţie care ar mulţumi cât mai multă lume.

Nu-i suficient să te joci pe hartă cu creioane colorate şi să spui că reformezi statul. Românii au identităţi regionale puternice, de care ar trebui să se ţină seama. Suntem moldoveni, olteni, ardeleni şi aşa mai departe, ce ne-ar lega de entităţi artificiale precum Nord-Est sau Sud-Vest? O nouă formulă administrativă ar trebui să ţină cont şi de aspectele istorice, economice, identitare. Doar aşa proiectul va fi susţinut de populaţie şi presiunea asupra baronilor locali va fi suficient de mare pentru ca ei să înghită schimbarea.

Dacă ar lăsa acasă şmecheriile şi isteriile şi ar lua o decizie în comun, după o dezbatere serioasă, Traian Băsescu, Victor Ponta, Crin Antonescu şi ceilalţi ar demonstra Uniunii Europene că pot fi şi oameni de încredere. Iar nouă, românilor, ne-ar arăta că se gândesc şi la viitorul ţării, nu doar la viitoarele alegeri.

"Nu avem un minim consens naţional în jurul unei idei."

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite