Iluziile moţiunii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

«Preşedintele Băsescu are un plan». Nu, nu are.«Mihai-Răzvan Ungureanu va reveni». Nu e sigur.

Ca orice moment politic tensionat, şi această moţiune a fost însoţită de câteva clişee de gândire. Este timpul să le demontăm.

„PDL a fost victima trădării". Nu, a cules ce a semănat. Degeaba striga preşedintele PDL, Emil Boc, că ar fi fost înjunghiat pe la spate. A fost doar finalul previzibil al unei majorităţi construite pe trădare, prin reevaluarea „sistemului ticăloşit" al lui Adrian Năstase. Nimic durabil nu se poate construi pe minciună. Dacă USL crede că va avea viaţă lungă la guvernare cu transfugii din PDL şi cu UNPR, se înşală amarnic.

„Guvernul Ungureanu a plătit preţul austerităţii". Deloc. Nicio legătură cu ceea ce se întâmplă acum în alte capitale europene. În cele aproape trei luni de existenţă, Guvernul Ungureanu nu a fost nevoit să ia vreo măsură de austeritate. Dimpotrivă, se pregătea să mărească salariile. Motivele căderii trebuie căutate în interiorul PDL.

„Guvernarea, cadou otrăvit pentru USL". Da, dar nu atât de repede. Guvernarea uzează, iar pe timp de criză, şase luni până la alegeri pot însemna mult. Cu o zonă euro intrată iarăşi în recesiune şi sub ameninţarea suspendării plăţilor pe programele operaţionale, misiunea Guvernului Ponta se anunţă dificilă. Totuşi, orice guvern nou instalat beneficiază, ca „primă" de încredere, de o creştere bruscă în sondaje. Mai ales că a smuls din mâinile PDL arma electorală a creşterii salariilor. Această „primă" va fi, cel mai probabil, pierdută până la toamnă, dar USL are şanse să intre în alegeri cam la nivelul de la care a preluat guvernarea. Cu două condiţii: să nu facă greşeli majore şi situaţia economică să nu se degradeze foarte rău.

„Mihai-Răzvan Ungureanu va reveni". Nu e sigur. Ce va face fostul premier cu noua sa formaţiune politică? Va merge la concurenţă cu PDL, bătându-se pe un electorat şi aşa subţiat? „Va miza pe majoritatea tăcută, pe cei care nu merg la vot", vor spune unii. Până acum însă, toate proiectele care s-au bazat pe asta au eşuat. Construirea unei noi formaţiuni politice în timp scurt înseamnă un imens efort organizatoric şi, nu în ultimul rând, financiar. Şi există un risc imens: ratarea intrării în Parlament va dinamita acest proiect politic.

„Preşedintele Băsescu are un plan". Nu, nu are. Majoritatea prezidenţială, strânsă prin racolări şi „reevaluări", a dispărut. Parlamentul îi este din nou majoritar ostil, ca în 2007, cu o diferenţă majoră: de data aceasta şi poporul l-a părăsit - cel puţin opt români din zece nu mai au încredere în el. PDL a pierdut guvernarea pe mâna preşedintelui - doar el l-a adus pe Mihai-Răzvan Ungureanu! - şi este în degringoladă. Toate acestea arată că, în afara unor mişcări de moment uneori geniale, nu a existat un plan pe termen lung. Sau că planul a fost prost. De ce să fie altfel de această dată?

Ovidiu Nahoi este Senior Editor "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite