Atenţie la „banii pentru partid“!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Despre viitorul politic al lui Adrian Năstase, condamnat luni printr-o sentinţă a Înaltei Curţi de Justiţie, se putea vorbi oricum foarte puţin şi mai înainte.

Scos în decor de propriul partid, la câteva luni după pierderea alegerilor prezidenţiale din 2004, Adrian Năstase a fost „parţial reabilitat" în 2008, când a fost ales preşedinte al Consiliului Naţional - o funcţie cu sonoritate, dar fără o greutate politică importantă în structura de putere a PSD. Acest organism este un for de dezbatere, însă deciziile politice se iau în altă parte.

Dar despre adevăratele consecinţe politice ale deciziei judecătorilor în cazul Năstase se va putea discuta de-abia după ce aceasta va deveni definitivă. Dosarul „Trofeul Calităţii" viza, cel puţin în opinia acuzatorilor, modalităţi ilegale de finanţare a campaniei electorale. „Bani pentru partid" reprezintă însă o expresie comună prin mai toate ungherele politicii.

Recent, mai multe interceptări telefonice prinse în dosare de luare de mită din judeţe din vestul ţării dădeau de înţeles că funcţionari guvernamentali, legaţi de PDL, nu ar fi fost nici ei străini de practici abuzive privind strângerea banilor necesari activităţilor politice. Dar totul s-a stins, după câteva zile în care informaţiile explozive au ţinut primele pagini ale ziarelor şi deschiderile jurnalelor tv. Cine să-şi mai amintească astăzi de aprigile dispute publice privind identitatea - încă necunoscută - a „reginei" spre care s-ar fi îndreptat şpăgile uriaşe din vămi?

Condamnarea lui Adrian Năstase, dacă ea se va menţine, ar putea avea cu adevărat valoare doar dacă ar deschide calea pentru a pune transparenţă şi ordine în finanţarea partidelor. Altfel, ne vom afla undeva între fapt divers şi luptă politică.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite