Altfel de domni străini

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul este o provocare şi pentru lumea intelectuală.

Evenimentul principal al săptămânii trecute nu a fost nicidecum retrimiterea la Parlament a Legii pensiilor de către preşedinte - parte a unui joc politicianist de sumă nulă dintre opoziţie şi şeful statului. De fapt, cel mai important lucru s-a produs joi, atunci când 12 manageri generali din conducerea Consiliului Investitorilor Străini (CIS) au lansat un program menit să scoată România din criză.

Să convenim: este un fapt cu totul neobişnuit, o premieră pentru România. Ca orice grup de interese - nu vă speriaţi, nu e nimic malefic la mijloc! - CIS acţionează mai degrabă la „reglajul fin". Încearcă să-şi impună punctul de vedere, în apărarea intereselor proprii, atunci când e vorba de o politică sectorială, o lege, adeseori chiar un articol dintr-o lege. Când o astfel de organizaţie vine cu un program atât de amplu, de fapt, cel mai cuprinzător plan anticriză produs până acum în România, atunci este clar că situaţia este una foarte gravă.

Lansarea acestui program reprezintă un puternic semnal de alarmă din partea unui grup de investitori puternici care îşi văd viitorul periclitat în România. În al doilea rând, este o palmă dată clasei politice, puterii şi opoziţiei deopotrivă. De mai bine de doi ani ne chinuim în criză, dar dezbaterea politică se limitează la vorbe din ce în ce mai grele, la ameninţări şi jigniri şi, cel mult, la discuţia despre sistemul de impozitare, progresivă sau în cotă unică. Diferenţa colosală de abordare dintre nivelul discursului politic actual şi proiectul investitorilor străini arată cât de grav este deficitul de competenţă din partidele noastre.

Când investitorii se arată dispuşi să pună bani de la ei numai pentru ca frontierele să fie mai bine păzite împotriva contrabandei şi a mărfurilor contrafăcute sau pentru ca măcar un mare proiect de infrastructură să poată fi început, ei bine, asta arată cât de jos a ajuns administraţia românească. Iar faptul că toate companiile din CIS produc 30% din PIB-ul României cu mai puţin de 5 la sută din totalul angajaţilor arată gravitatea crizei manageriale din sectorul public, dar şi din multe părţi ale sectorului privat românesc. Programul investitorilor străini este o provocare şi pentru lumea academică şi intelectuală, atât de tăcute în ultima vreme, dar care ar trebui să vină cu soluţii la criza politică şi morală. Criza noastră e prea profundă pentru a o depăşi doar cu măsuri economice!

Nu se ştie ce soartă va avea acest program anticriză. Cu tot optimismul iniţiatorilor, este greu de crezut că va găsi minimele resurse de competenţă în zona politică, pentru a putea fi pus în aplicare. Dar, cel puţin, ne arată că istoria se poate repeta. În definitiv, saltul spre europenizare al României s-a produs tot sub domni străini! 

"Este o palmă dată clasei politice, puterii şi opoziţiei deopotrivă."

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite