Aici, „Adevărul“, Europa!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

«Adevărul» european este acolo unde ni se decide viitorul.

Până mai ieri părea mai degrabă un vis nebunesc. Dar azi există. „Adevărul" este primul grup românesc de presă care îşi deschide un birou la Bruxelles. Aşa cum au aici marile entităţi de presă din întreaga lume. Bruxelles reprezintă, de altfel, cea mai mare concentrare de jurnalişti de pe întreaga planetă. Inutil de spus cât de mult influenţează România deciziile luate în instituţiile europene. Dar şi cât de puţin cunosc românii despre toate acestea.

Din 1 Decembrie veţi fi în contact direct cu Europa în fiecare zi, pe site-ul ziarului „Adevărul", dar şi în ediţia tipărită, ca de altfel şi în celelalte publicaţii ale grupului. Vă vom prezenta o Europă pe limba şi pe înţelesul oamenilor, nu ale birocraţilor. Vom vorbi nu doar despre instituţii. Europa înseamnă mai mult, înseamnă şi afaceri, cultură, proiecte urbane, infrastructură, tradiţii şi dezvoltare rurală, civilizaţie, istorie.

Ne începem aventura la Bruxelles într-o perioadă extrem de complicată, atât pentru presa noastră, cât şi pentru proiectul european. Afundată  în dezbaterile sterile ale politichiei locale, orbită de propriile prejudecăţi şi interese înguste, până într-acolo încât ajunge să scape din vedere importanţa primordială a publicului, presa noastră - iar „Adevărul" nu se poate extrage din ea - trece printr-o criză a credibilităţii şi chiar a respectului de sine. La rândul lui, proiectul european se găseşte într-un moment de răscruce. Pe de o parte, criza financiară i-a obligat pe liderii Celor 27 să adopte măsuri de întărire a guvernanţei economice europene, aproape de neconceput în timpurile „normale" - de exemplu, examinarea la nivel european a proiectelor  bugetelor  naţionale sau crearea fondului european de intervenţie în cazurile de criză financiară. Sunt paşi mari spre integrare, decişi în condiţii-limită. Pe de altă parte însă, scade tot mai mult susţinerea publică pentru ideea Europei unite, idee care a adus totuşi pace şi bunăstare membrilor săi timp de peste o jumătate de secol. Euro-fricile - de imigranţi, de musulmani, de dispariţia locurilor de muncă, de ridicarea Chinei, de euro, de violenţa stradală, de pierderea unor cuceriri sociale considerate până mai ieri de neatins - duc la creşterea apetenţei pentru curentele politice extreme. Acestea muşcă hălci tot mai mari din popularitatea partidelor tradiţionale. Şi  nimenu nu ştie până unde se va ajunge.

Toate acestea însă fac cu atât mai importantă informaţia trimisă din inima Europei către România noastră cea de toate zilele. În definitiv, trăim un moment crucial pentru viitorul proiectului european, din care şi noi facem parte. „Adevărul" european este acolo unde ni se decide viitorul. Şi este în serviciul dumneavoastră. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite