Vânzarea Oltchim: ghici ghicitoarea mea!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tu ai cumpăra o fabrică dacă ştii că în acţionariatul ei sunt nişte investitori nemţi, agresivi (au 32% împreună cu un fond de investiţii!), cu puternice legături politice în România şi care acţionează concertat pe bursă?

Te-ai băga la business cu ei, riscând să-ţi blocheze toate iniţiativele în AGA? Nu? Bun, asta înseamnă că niciun investitor serios şi de bună-credinţă nu se va înscrie la licitaţia privind vânzarea Oltchim de săptămâna viitoare, ci poate doar unul agreat. Sau poate Dan Diaconescu cu bani de la popor, aşa cum a spus ieri la televizor că intenţionează.

În acest moment, statul deţine, prin AVAS, 54,8% din Oltchim, în timp ce nemţii de la PCC au 18,3%, iar fondul de investiţii Nachbar Services, cu sediul în Cipru (este posibil ca tot cei de la PCC să fie în spatele fondului), deţine 14,02%. Mai sunt acţionari persoane fizice şi juridice care deţin cumulat 13% din acţiuni. Oricine este interesat poate vedea de la o poştă că statul român vrea să mărite Oltchim unui promis. Oltchim are datorii de 700 de milioane de euro şi o capitalizare pe bursă de 60 de milioane de euro.

Oltchim nu poate funcţiona fără Arpechim din Piteşti, sunt legate ombilical la propriu, prin ţevi, şi cu toate astea statul român a vândut Arpechimul către OMV. Când nemţii de la PCC au început să cumpere agresiv, statul român a decis, prin Hotărâre de Guvern, să convertească banii pe care îi avea de primit de la Oltchim (1,12 miliarde de lei) în acţiuni, ca să-şi majoreze capitalul până la 95%.

Dacă statul majorează capitalul social incluzând datoriile, ponderea PCC în acţionariat scade, iar bătălia pentru pachetul majoritar permite o competiţie reală, cu tot ce implică asta din perspectiva preţului de adjudecare. Pfu, ne-am şters frunţile cu toţii, am scăpat de presiunea nemţilor, însă surpriză! Statul s-a sucit pe ultima sută de metri, iar motivul oficial este evitarea posibilelor tergiversări în justiţie ale minoritarilor (sanchi!, aceştia nu ar fi avut nicio şansă). Şi uite-aşa, nemţii au rămas favoriţi în cursa pentru privatizarea Oltchim. Calitate, la un preţ cumsecade!

Ovidiu Marincea este editor coordonator "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite