Sorine, e bine fără tine!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veniturile la bugetul României au crescut cu peste opt miliarde de lei în primele şapte luni din 2012 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cheltuielile au crescut cu doar 3,4%, iar deficitul bugetar (diferenţa dintre venituri şi cheltuieli) este acum de 1,15% (faţă de 1,96%, cât era anul trecut pe vremea asta, mai mic cu vreo patru miliarde de lei). În concluzie, execuţia bugetară arată surprinzător de bine şi mă întreb de ce oare? Îmi vin în minte două aspecte: ultimatumul pe care l-a dat Fiscului Mihai Răzvan Ungureanu,  fostul premier, pentru a combate evaziunea fiscală şi plecarea lui Sorin Blejnar din fruntea ANAF. Nu m-am putut abţine să nu compar ultimele trei luni de „domnie" ale lui Blejnar la Fisc cu următoarele trei luni.

Iata cifrele: în ultimele trei luni de mandat ale lui Blejnar (februarie-aprilie), veniturile totale ale statului s-au cifrat la 46 de miliarde de lei. După plecarea sa, în intervalul mai-iulie, veniturile totale au fost de 48 de miliarde de lei (un plus de două miliarde)! Ei, vara se încasează mai mult decât iarna, aţi putea spune, diferenţa e normală. Însă veniturile colectate în cele trei luni fără Blejnar sunt mai mari şi faţă de aceeaşi perioadă din 2011, când „Regina" era pe cai mari. Iată, în perioada mai-iulie 2011, veniturile statului au fost de doar 44 de miliarde de lei, cu circa patru miliarde mai mici. Mergem mai în amănunt în tabloul cifrelor şi constatăm că încasările din TVA au crescut după plecarea lui Blejnar.

În perioada februarie-aprilie au fost de 10,3 miliarde de lei, iar în intervalul mai-iunie, de 12,3 miliarde de lei. La fel şi încasările din accize care se cifrau la 4,2 miliarde de lei în ultimele trei luni ale lui Blejnar şi au urcat la 5,8 miliarde în următoarele trei luni.

Pentru că mă îndoiesc profund că românii au devenit brusc mai responsabili cu datoriile lor faţă de stat,  daţi-mi voie să cred că Fiscul a devenit mai eficient fără Sorin Blejnar! Aşadar, îi mulţumesc domnului Blejnar că ne-a părăsit. Şi, aşa cum frumos cântă trupa VH2, îmi vine şi mie să fredonez: „Fiecare zi fără tine / Mă face să mă simt din ce în ce mai bine...", dragă Sorine!

Ovidiu Marincea este editor coordonator "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite