Să tipărim nişte euro!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imaginaţi-vă cam pe ce ton se ţin discursurile în aceste zile la Bruxelles, acolo unde liderii UE s-au întâlnit pentru a căuta soluţii salvatoare pentru o Europă măcinată de criza datoriilor suverane.

Cu scrâşnete din dinţi, cu gesturi largi, cu voci ridicate, aşa îşi expun oficialii (şefi de state şi miniştri de Finanţe) speach-urile. Declaraţiile pe care le-au făcut presei în acest weekend trădează o nervozitate accentuată, cauzată mai ales de lipsa soluţiilor concrete pentru a salva urgent moneda unică, în particular, şi Europa, în general. Practic, în afară de „vom face, avem în plan, vom discuta mai atent", nici cancelarul Angela Merkel şi nici preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, liderii de facto ai Uniunii Europene, nu au putut spune mai mult. Summitul G20 de la începutul lunii noiembrie bate la uşă, iar Europa riscă să se prezinte în faţa celor mai puternice 20 de ţări ale lumii, la Cannes - locul unde va avea loc summitul - cu temele nefăcute, în poziţia ghiocelului. Ce-ar putea răspunde Franţa Chinei sau SUA legat de problemele Greciei? Că cele 110 miliarde de euro nu au fost suficiente şi că soluţia ar fi majorarea capitalului Fondului European de Stabilitate Financiară.

Serios? Păi şi cine ar mai garanta pentru acest fond? Păi, el va deveni un fel de bancă, un fel de Trezorerie a UE, şi va lua bani împrumut de la Banca Centrală Europeană. LOL! Credeţi că marile puteri ale lumii vor aplauda şi îşi vor trimite investitorii să se bulucească în Europa? Eu nu cred. Cred însă că toată lumea s-a săturat de problemele Greciei, aşa încât ştergerea datoriilor pare să rămână ultima soluţie. Doar că o soluţie ca cea a ştergerii datoriilor pentru Grecia va crea un precedent, pentru că, aşa cum spunea Nouriel Roubini într-un interviu recent pentru Reuters, „în camera UE mai sunt doi elefanţi: Italia şi Spania" care ar putea avea aceleaşi pretenţii. Recapitalizarea băncilor şi guvernul unic economic, care pune bazele Statelor Unite ale Europei, sunt soluţii interesante, dar nu suficiente pentru a salva Uniunea Europeană. De doi ani se caută soluţii şi, până acum, nu s-au găsit. Este bine totuşi că duminică seară liderii europeni au ajuns la o concluzie: Europa are nevoie de 2.000 de miliarde de euro pentru a ieşi din criza datoriilor şi pentru a reveni pe făgaşul creşterii economice. Eu zic să pornim tiparniţele! 

Ovidiu Marincea este Redactor-Şef adjunct ediţii locale "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite