România şi Bulgaria, pe partea economică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ne-am obişnuit cu ştiri care sună în felul următor: România este pe penultimul loc la cutare chestie, singura ţară care stă mai prost decât noi fiind Bulgaria.

Ne-am obişnuit prost, pentru că, în ultimul an, România a reuşit contraperformanţa de a deveni ultima ţară din Europa la aproape orice. Bulgaria exportă mai mult grâu decât România, atrage mai multe investiţii străine, are un sistem bancar mai atractiv, un cod fiscal mai coerent, un guvern mai competent, un litoral mai profitabil, un nivel de trai mai ridicat etc. Iată şi câteva cifre:

- Bulgaria a avut un singur an de criză, în 2009, când PIB-ul lor a scăzut cu 5,5%. În 2009, PIB-ul României s-a contractat cu 7,2%.

- Un an mai târziu, în 2010, economia noastră a scăzut cu 1,3%, iar cea a Bulgariei a crescut cu 0,2%.

- În 2011, estimările arată o creştere economică în România de 1,3%, în timp ce bulgarii se aşteaptă la o creştere de 3%.

- Datoria publică a României se îndreaptă spre 40% din PIB (estimări pentru finele anului 2011), în timp ce datoria Bulgariei este abia la jumătate (20% din PIB).

- Inflaţia anuală a Bulgariei a fost în 2010 de 3%, iar a României de 8%.

- Numărul companiilor cu capital integral românesc care şi-au stabilit sediile centrale în Bulgaria a crescut de opt ori în ultimii cinci ani, la 272, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Venituri din Bulgaria.

- Turismul aduce Bulgariei 10% din PIB, în timp ce în România acest sector contribuie cu mai puţin de 2% din PIB.

Nici în perioada următoare, economia României nu îşi va reveni, ci dimpotrivă. Riscăm să reintrăm în recesiune. Semnalele venite de la Institutul Naţional de Statistică arată o creştere economică de 0,2% în trimestrul al doilea (aprilie-iunie) faţă de trimestrul anterior (ianuarie-martie) 2011. Ar fi al treilea trimestru consecutiv de creştere economică, însă extrem de fragilă. Contextul macroeconomic internaţional poate spulbera această creştere statistică, nesemnificativă. Asta şi pentru că depindem, în proporţie de 80%, de ţările din zona Euro. Către aceste ţări exportăm, din aceaste ţări importăm. Ce este de făcut? Am mai spus şi voi mai spune: trebuie să renunţăm la planul de adoptare a monedei euro, să relaxăm fiscalitatea pentru a atrage investiţii străine şi să accelerăm atragerea de fonduri europene. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite