România celor înguşti la minte

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva idei ce păreau irealizabile, idioate la prima vedere, i-au transformat în milionari în dolari pe cei care le-au avut.

„Zece afaceri care n-ar fi trebuit să meargă niciodată“ este titlul unui articol din numărul 13 al revistei „Forbes România“, apărut în 2009. Câteva idei ce păreau irealizabile, idioate la prima vedere, i-au transformat în milionari în dolari pe cei care le-au avut. Americanul Ken Ahroni a avut tupeul să meargă la o bancă să ceară finanţare pentru a construi o fabrică de iadeşuri de plastic, acele oase de la pieptul curcanului pe care americanii le rup în două de Ziua Recunoştinţei. Vă imaginaţi ce faţă a făcut bancherul care a citit planul de afaceri al vizionarului? I-a râs în nas şi l-a dat afară pe uşă. Ahroni nu a renunţat la ideea sa şi până la urmă tot a făcut rost de bani.

Astăzi, compania sa, Bones Co., are venituri de un milion de dolari pe an din vânzarea de oase. Articolul mai prezintă povestea de succes a unui antreprenor care vinde pietre pictate ca animale de companie, „pet rock", a altuia care vinde maimuţoi de agăţat în vârful antenelor de la maşini sau a unei femei care croieşte hăinuţe pentru piticii din grădină. Toţi sunt milionari. Zilele trecute, primarul Capitalei a venit cu o idee: organizarea Olimpiadei de vară la Bucureşti. Cei înguşti la minte i-au râs în nas. I-au spus că e nebun. Olimpiadă aşa, printre maidanezi, gropi, blocuri nereabilitate şi fără nicio bază sportivă? Până în 2020, totuşi, mai sunt nouă ani.

Oamenii de afaceri, cei care l-ar putea sprijini pe primar în demersul său, au reacţionat pozitiv. Li s-a aprins un beculeţ: partneriate public-private, infrastructură, atragerea de investiţii străine, atragerea atenţiei asupra noastră, până la urmă. Au spus că s-ar băga, că ar sprijini financiar proiectul. Consiliul Investitorilor Străini, de asemenea. Consilierii de la Primăria Capitalei au respins proiectul. Probabil că Bucureştiul nu ar fi ieşit câştigător din această cursă. Am văzut cu toţii cum se fac jocurile şi cine a câştigat organizarea campionatelor mondiale de fotbal. Rusia, Qatar... Dar era un motiv extrem de pertinent pentru a pune în mişcare motorul gripat al investiţiilor, al economiei întregi, până la urmă. Cei înguşti la minte nu vor câştiga niciodată. Nimic! 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite