Programul „şpagă pentru bugetari“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Că guvernele majorează salariile înainte de alegeri nu mai este o noutate, însă că Guvernul Ungureanu o face fără a modifica proiectul de buget chiar e un lucru inedit.

Cu toate că în luna ianuarie am avut un excedent bugetar de un miliard de lei, această sumă este total insuficientă pentru a creşte salariile. Atunci, de unde va lua Guvernul aceşti bani?

Bogdan Drăgoi, ministrul Finanţelor, a declarat vineri că, pentru a creşte lefurile de la stat cu 16%, are nevoie de două miliarde de lei. Hmm, două miliarde... Nu vă este cunoscută această cifră? Mie da! La prima sa luare de cuvânt, Mihai Răzvan Ungureanu a impus Cabinetului ca în maximum 60 de zile să aducă la buget fix două miliarde de lei din combaterea evaziunii fiscale. Premierul a adăugat că acest lucru trebuie să se întâmple, chit că va fi nevoie să transfere unele operaţiuni de colectare (încasarea accizelor) de la o instituţie ineficientă (Autoritatea Vamală) la alta.

Astfel, Ungureanu i-a ameninţat voalat pe vameşi că le închide robinetul şpăgilor. Câteva zile mai târziu, Autoritatea Vămilor şi sindicatul vameşilor se angajau printr-un protocol oficial (cu număr de înregistrare şi tot tacâmul) să colaboreze în limitele legii pentru a îmbunătăţi gradul de colectare a taxelor şi accizelor. Practic, s-au angajat să nu mai fure. Dacă vameşii n-ar mai fura 60 de zile, bugetul statului s-ar îmbogăţi cu două miliarde de lei, fix atât cât este nevoie pentru a li se înapoia angajaţilor la stat banii luaţi în 2010. Proiectul de buget nu este dat peste cap, ţinta de deficit rămâne în grafic (chiar dacă zăpada ne bagă din nou în recesiune) şi toată lumea e fericită. Motivul invocat de Guvern însă pentru aceste majorări, respectiv stimularea consumului, este praf în ochi. Evident, orice ban în plus în buzunarul românului se va reflecta într-un consum mai mare. Dar câţiva lei în plus la leafă, înainte de alegeri, nu este soluţia sănătoasă pentru consum. Domnul Drăgoi, de altfel un foarte bun economist şi, după părerea mea, unul dintre cei mai capabili miniştri ai actualului Guvern, ştie bine acest lucru. Relaxarea fiscală duce la creşterea sănătoasă şi pe termen lung a consumului. Taxezi mai puţin şi scoţi la „gri"  jumătate din economia neagră. Taxând mai puţin, poţi colecta mai mult, pentru că inflaţia va scădea, iar consumul va creşte. Dar ce-ar fi dacă vameşii, băieţii deştepţi din energie, companiile de stat - şi, în general, toţi cei care contribuie la evaziunea fiscală - ar intra într-un „post negru" vreo câţiva ani? Eu cred că am fi printre cele mai competitive economii din Europa!

Ovidiu Marincea este redactor-şef adjunct ediţii locale ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite