O vizită a lui Băsescu care contează!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, preşedintele Traian Băsescu este în Turcia.

Abia aceasta este o vizită care contează, nu cea pe care a făcut-o Angelei Merkel! După vizita în Germania, am aflat că ţara noastră va contribui cu bani mulţi la stabilitatea zonei euro. Însă, după cea din Turcia, putem obţine avantaje economice care să ne menţină pe linia de plutire în această perioadă de furtuni financiare. Potrivit Preşedinţiei României, cu ocazia acestei vizite se va semna un parteneriat strategic între cele două state. Traian Băsescu ar trebui să-şi ia notiţe consistente în timpul discuţiilor pe care le va avea cu preşedintele Republicii Turcia, Abdullah Gül, cu prim-ministrul RecepTayyip Erdogan, precum şi cu oamenii de afaceri ce vor fi prezenţi mâine, la Forumul de afaceri turco-român, la Istanbul.

De ce? Pentru că, în acest moment, Turcia are un deficit bugetar cu puţin peste 1%, mult mai mic decât al Germaniei, o creştere economică de peste 10%, în prima jumătate a acestui an, cea mai mare din lume, şi relaţii economice istorice cu România ce pot fi îmbunătăţite.

În primul rând, ţara noastră poate încheia parteneriate public-private cu Turcia, care s-a arătat dispusă să investească în infrastructura noastră. În acest mod, în doi ani, am putea tăia panglici la autostrăzi de sute de kilometri, nu la câte-o bucăţică dintre Turda şi Gilău. Finalizarea proiectului energetic care leagă România de Turcia printr-un cablu submarin este, de asemenea, un proiect care ne avantajează. România poate exporta energia electrică în exces unei ţări al cărei consum creşte cu un procent format din două cifre, înfiecare an.

În al doilea rând, România ar trebui să ofere facilităţi oamenilor de afaceri turcipentru a investi în ţara noastră. În 2010, Turcia a fost primul partener comercial al României din afara UE şi din cadrul OCEMN, al 5-lea partener în cadrul schimburilor internaţionale totale, respectiv al 4-lea la export şi al 9-lea la import. Pentru prima dată în ultimii cinci ani, în 2010, balanţa comercială a înregistrat un sold net în favoarea României de 872 de milioane de euro. Acestea sunt avantaje ce trebuie exploatate inteligent, mai ales într-o perioadă în care pierdem investiţii ale ţărilor considerate parteneri tradiţionali.

În al treilea rând, România se află pe harta ţărilor din regiunea Mării Negre într-o poziţie strategică pentru proiectele de interconectare energetică, iar Turcia, Azerbaidjan, Georgia sau chiar Rusia şi Kazahstan ne pot fi parteneri în astfel de proiecte de miliarde de euro. În teancul de agende ale preşedintelui, cele pe care scrie Turcia şi China ar trebui puse deasupra, pentru că cea pe care scrie UE are paginile din ce în ce mai îngălbenite.

Ovidiu Marincea
este redactor-şef adjunct ediţii locale "Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite