Guvernul Boc a făcut un lucru bun!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânzarea pe bursă a unor pachete minoritare de acţiuni ale statului este cel mai bun lucru pe care îl face Guvernul Boc, din 2008 încoace.

Marile privatizări ale României s-au făcut aşa cum ştim cu toţii. Pe trei lei, cu dedicaţie - într-un cuvânt, fraudulos sau, în cel mai bun caz, neprofitabil pentru stat. Iată că, în sfârşit, statul privatizează (e drept, firimituri) transparent, pe bursă! De ce acum? Pentru că mai are nevoie de bani în vederea finanţării deficitului bugetar. De ce nu se mai împrumută pe pieţele externe pentru asta? O face, chiar la randamente avantajoase, însă tot nu-i ajung banii. E adevărat că Fondul Monetar Internaţional este cel care a cerut vânzarea pachetelor minoritare din Petrom, Romgaz, Transelectrica, Hidroelectrica şi Nuclear-electrica. Ne-a strâns cu uşa, pentru că altminteri nu semnam acordul de finanţare. Ca răspuns, Guvernul Boc a cuprins în noul acord cu Fondul vânzarea a 15% din Transelectrica şi Transgaz şi a 9,8% din Petrom în acest an, precum şi listarea a 15% din Romgaz în primăvara anului 2012. Premierul Emil Boc s-a declarat convins că procesul de vânzare pe bursă a unor active minoritare ale statului va fi un alt element de creştere economică a României. Aşa este! Însă Guvernul ar trebui să privatizeze tot ce nu este în stare să managerieze corect.

O mare greşeală a fost plafonarea, în 2010, a salariilor directorilor din companiile de stat la 4.800 de lei. Aşa se face că directorii Tarom, CFR Marfă sau cel al Poştei, companii care sunt adevărate găuri negre în bugetul statului, câştigă la fel ca directorii Hidroelectrica sau Romgaz, companii profitabile. De ce? Nimic nu îi va motiva să termine anul cu rezultate financiare cât mai bune! Numirea unui management privat pe criterii de performanţă, privatizarea companiilor neprofitabile şi, în general, implicarea cât mai scăzută a statului în economie ar reprezenta adevărate elemente de creştere economică. Deocamdată, statul face unul dintre puţinele lucruri bune pe care le-am văzut în ultimii ani: privatizarea a 10% din Petrom. Hai şi cu Tarom, cu CFR, Poşta Română, complexurile energetice din Oltenia, ne mişcăm? 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite