Cum omori o bancă şi cum te omoară ea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un protestatar american spunea în acest weekend că, pentru a omorî o bancă, trebuie să o laşi fără capital.

Ea te poate omorî mai repede, pentru că poate bloca întreaga economie. Fostul ministru britanic de Finanţe Alistair Darling apreciază că bancherii din ţara sa sunt „aroganţi şi stupizi", potrivit unor fragmente din memoriile sale. El povesteşte că directorul general din acea perioadă al RBS, Fred Goodwin, prefera mai degrabă „să se ducă să joace golf" decât să discute despre scufundarea băncii sale şi apreciază că „merită să fi devenit un paria".

Sute de mii de americani au stabilit ca ziua de 5 noiembrie să fie „Ziua transferului bancar" şi şi-au retras banii din bănci în semn de protest faţă de sistem. Trebuie să recunosc că-mi plac protestele americane. În Europa nu se fac proteste interesante. Pe greci i-am urmărit încă de la prima „ieşeală", dar m-au dezamăgit. Au aruncat cu cocktailuri Molotov în scutieri, au dat foc la maşini, s-au bătut cu poliţiştii, urât! Şi oricum, au rămas tot fără cel de-al treisprezecelea salariu şi înglodaţi în datorii.

Dar dacă românii sătui de comisioanele nesimţite s-ar fi decis să-şi scoată toţi banii din bănci după ce s-au văzut învinşi de sistem? Vă mai amintiţi de Ordonanţa 50? Câtă luptă, câte grupuri de clienţi nemulţumiţi, câţi avocaţi care jucau la două capete au fost aruncaţi în bătălie pentru a le da senzaţia celor mulţi că sunt reprezentaţi, cât capital electoral s-a risipit... Din păcate, lobby-ul pe care l-au făcut bancherii în Parlament, în mass-media şi la Fondul Monetar Internaţional a dat roade şi Ordonanţa 50 nu a trecut în forma iniţială.

Singurul avantaj cu care au rămas milioanele de datornici la bănci este că nu mai plătesc comision de rambursare anticipată de 4%, ci doar de 1% sau deloc. În prezent, creditarea în România este blocată pentru că băncile preferă să împrumute statul, nu firmele şi populaţia. Aşa ne omoară băncile pe noi. Nu sunt finanţate nici agricultura, nici infrastructura şi nici imobiliarele. Ministerul de Finanţe ia credit după credit pentru a putea plăti pensiile şi salariile bugetarilor, în timp ce creditarea în sectorul privat bate pasul pe loc. Poate că românii ar trebui să înveţe să protesteze. Antreprenorii au făcut-o deja. Şi-au mutat sediile sociale ale firmelor în ţări cu o fiscalitate mai prietenoasă. Marii investitori au făcut la fel: şi-au mutat afacerile în alte state unde birocraţia şi taxele au un nivel mai scăzut. Populaţia nu a învăţat încă să protesteze, însă poate ar fi timpul!

Ovidiu Marincea este redactor-şef adjunct ediţii locale "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite