Cum îi curentează statul pe chiriaşi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

O lege gândită pe dos şi concepută pentru a le da bani gratis furnizorilor de energie electrică a început să facă vâlvă.

Prin Hotărârea de Guvern 1007/2004, persoanele fizice şi juridice care au statut de chiriaşi sunt obligate să depună o garanţie în bani la furnizorul de energie electrică. Motivul este lesne de înţeles. În cazul în care chiriaşul nu-şi plăteşte factura la timp sau n-o plăteşte deloc, furnizorul îi opreşte contravaloarea datoriei neonorate din acel fond. Dar dacă acest chiriaş este o persoană onestă şi îşi achită facturile la timp, de ce este obligat să-şi blocheze nişte bani în contul unei companii private? Pentru că aşa cere legea!

Contractele semnate între furnizorii de energie electrică şi chiriaşii ANL, de exemplu, sunt pe perioade de trei-cinci ani. Numai din dobânzi, furnizorul de curent electric poate realiza în perioada contractuală un profit uriaş.

Cum a fost posibil ca statul român să dea o lege prin care orice chiriaş să fie obligat să umfle conturile unor companii private? De ce nu ne obligă, tot printr-o hotărâre de guvern, să plătim o garanţie şi la furnizorul de cablu sau la cel de telefonie mobilă sau chiar la magazinul de unde ne facem cumpărăturile? Este absurd! E.ON sau Enel sunt companii private. Dacă un client nu-şi plăteşte factura, n-au decât să-l dea în judecată. Să-i taie lumina. Dar nu să-i perceapă garanţie.

În cazul chiriaşilor persoane juridice, garanţia poate ajunge şi la câteva mii de lei, iar dobânzile sunt şi mai mari. Vineri, la sediul E.ON din Iaşi, sute de chiriaşi ANL au stat ore-n şir la cozi interminabile. „Legea este veche, din 2004, dar a început să se aplice de ieri", i-a spus o angajată E.ON unui ieşean, chiriaş la stat. Acesta a fost nevoit să meargă la un sediu BRD şi să depună în contul furnizorului de energie 150 de lei, pentru a-i putea fi reînnoit contractul. Cât timp furnizorii de energie electrică erau companii controlate de stat, chiriaşilor ANL nu li se percepea această garanţie, chiar dacă legea exista şi atunci. Dar măcar în acea perioadă, mai avea o logică. Curentul venea de la stat, blocurile erau ale statului, care a vrut să se asigure, prin lege, că nu este ţepuit de chiriaşi. Acum însă, legea nu mai este de actualitate şi statul nu ar trebui să garanteze profitabilitatea unei companii private!

Ovidiu Marincea este redactor-Şef adjunct "Adevărul" Ediţii Locale

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite