Cinci ştiri tari din „Vinerea Neagră“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

1 Vineri am aflat că moneda euro ar putea dispărea până de Crăciun sau până de Anul Nou, depinde de Merkel sau de Sarkozy.

Cert este că Merkel i-a trimis lui Mario Monti, noul premier al Italiei, o scrisoare de felicitare în care îi spune că îşi pune toate speranţele în el, că va aplica măsurile necesare pentru a evita un faliment al Italiei. Dacă Merkel a ajuns să-şi pună toate speranţele într-un politician ca Monti, este posibil ca moneda euro să dispară până de Moş Crăciun!

2 Premierul Emil Boc a declarat tot în „Vinerea Neagră", după ce Guvernul a aprobat proiectul de buget pe 2012, că bugetul de stat respectă zicala românească „paza bună trece primejdia rea" şi poate fi descris în patru cuvinte: prudenţă, responsabilitate, investiţii şi locuri de muncă. Minunat, numai că autorităţile române cheltuiesc, anual, 200 de milioane de euro, invocând motive de „maximă urgenţă" pentru achiziţionarea de prezervative, anticoncepţionale, maşini, laptopuri, mobilier, aparate de aer condiţionat şi telefoane mobile. În plus, aflăm că pentru prima oară un ministru al Sănătăţii este mulţumit cu procentul din PIB alocat bugetului său, şi - tot pentru prima dată - că Elena Udrea este nemulţumită de câţi bani primeşte pentru că vrea şi mai mulţi.

3 Până anul acesta, românii oficiau Vinerea Neagră cu două zile înainte de Paşte în post şi rugăciune. Din acest weekend, vinerea neagră va fi trecută în calendarul creştin ortodox cu numele de Black Friday şi se va „oficia" pe 25 noiembrie, la coadă la plasme, camere video şi laptopuri. Românii au cheltuit aproape nouă milioane de euro într-o singură zi, golind circa 14 tiruri de plasme. Felicităm Flanco şi eMag, care au stimulat consumul în România, şi aşteptăm de la sistemul bancar reluarea creditării pe bază de buletin. De fapt, chiar preşedintele Băsescu a certat - cu o zi înainte de „Vinerea Neagră" - băncile austriece care dădeau să plece din România: „Vreau să cred că acest lucru nu se va întâmpla şi că nu vom fi puşi noi, cei care am aderat mai târziu, să plătim lăcomia sistemelor bancare de când făceau credite cu buletinul. Apelaţi şi acum la acele instrumente, nu la sugrumarea economiei!"

4 Pentru că Fiscul avea informaţii că în „Vinerea Neagră" românii vor cumpăra tot ce găsesc, chiar în acea zi, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Argeş a scos la vânzare, prin licitaţie publică, aproape 70.000 de sticle de votcă şi un loc de veci de 6 metri pătraţi care fusese confiscat.

5 „Riscul" ca Marea Britanie să intre în recesiune în acest ultim trimestru al anului este în creştere, a declarat în „Vinerea Neagră" Ben Broadbent, membru al Comitetului de Politică Monetară al Băncii din Anglia. Dacă se va întâmpla aşa, FMI se va arăta dispus să împrumute Marea Britanie cu câteva miliarde, cu condiţia ca premierul britanic să promită că va adopta moneda euro până în 2015, odată cu România.

Ovidiu Marincea este redactor-şef adjunct ediţii locale ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite