Chiar cred că nu se vrea!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unde sunt banıı de la FMI? Premierul Emıl Boc spune că o parte a fost cheltuită pe fınanţarea deficituluı bugetar, iar cealaltă a fost pusă deoparte pentru investiţii. Eu nu-l cred pe cuvânt.

Vreau să-mi arate, defalcat, ce a făcut cu fıecare euro. Un site, o fiţuică a Guvernului, un afış măcar, în care să scrie aşa: „gestionarea banilor de către stat pe înţelesul tuturor". În America, Obama dă socoteală pentru fıecare dolar pe care îl cheltuie. Pe site-ul US National Debt Clock, americanii pot vedea în tımp real cum gestionează guvernul banii. Acolo se poate vedea rezumatul întregului buget al SUA pe o singură pagină de internet. În plus, puteţi vedea în tımp real cum creşte sau scade datoria publică a SUA şi în ce domenii merg banii luaţi cu împrumut. Mihai Giurgea remarca asta în comentariul său de pe standard.ro, acolo unde susţinea că America se va prăbuşi într-o lună dın cauza datorieı publice care a ajuns să fie cât PIB-ul (circa 14.500 de miliarde de dolari). Eu nu cred că se va prăbuşi, deoarece Congresul va majora plafonul de îndatorare şi America chiar îşi permite să se mai împrumute. Intraţi pe site-ul menţionat mai sus şi veti vedea de ce.

Revenind la ale noastre, eu sunt curios să văd în ce a băgat banii împrumutaţi Guvernul nostru. Ceva autostrăzı? Unde? Partenerıate public-private? Nu văd. Cofınanţare pentru atragerea de fondurı UE? Ioc! Aaaa, se vor construi săli de sport de milioane de euro în localităţi precum comuna Dobroieşti, judeţul lfov. Daa!

Investitorii fug de România. Ne lıpseşte o politică fıscală prietenoasă şi predictibilă pentru cei care bagă banii în ţara noastră. Eu chiar am ajuns la concluzia că nu se vrea. Este imposibil ca Guvernul sa nu ştie ce e de facut pentru redresarea economiei şi, cu atât mai puţin, să nu poată. În Republıca Moldova, de exemplu, se poate: cota de impozit pe profit este zero, în zonele libere nu se plătesc TVA şi taxe vamale, iar investitorii sunt protejaţi timp de zece ani de schimbările legislative. De asemenea, investiţiile de peste 10 milioane de dolari sunt scutite trei ani de impozit pe venit, iar cele de peste 20 de milioane de dolari beneficiază de această facilitate timp de patru ani. De ce nu se vrea? Asta chiar nu pot înţelege!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite