BNR, uzată moral

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

O ştire prezentă zilele acestea pe toate site-urile cu profil economic din România sună aşa: BNR îşi cumpără din profitul realizat anul trecut 13 maşini de teren, ca să nu distrugă banii.

Cum? De ce să distrugă banii? Cine a zis asta? Nici măcar un singur leu de la banca centrală ce n-ar fi folosit nu poate ajunge în nicio activitate economică sau socială. Nici pentru pensii, nici pentru poduri, şosele sau alte acţiuni. Dacă BNR ar renunţa cumva la această achiziţie, banii ar avea o singură soartă: să fie distruşi, a explicat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, citat de ştirileprotv.ro.

Pe bune? Adică BNR a făcut un profit neaşteptat şi acum, îi trebuie sau nu, va cumpăra nişte gipane? L-am sunat şi eu pe domnul Vasilescu să-mi explice. A început prin a-mi spune că profitul BNR este unul contabil :„profitul nu este fizic, este activitatea pe un an, ca raport între venituri şi cheltuieli". Păi, un vânzător de castraveţi face profit în acelaşi mod. El are în portofel nişte bani proveniţi din activitatea pe un an, ca raport între câţi castraveţi a vândut şi câţi bani a cheltuit pentru ei. Deci, nu este un profit contabil, ci unul fizic. Bun!

În al doilea rând, domnul Vasilescu mi-a explicat ce poate face BNR cu profitul, potrivit legii: „suntem singura instituţie care plătim statului un impozit pe profit de 80%! Un alt procent din profit merge către rezervele BNR, iar un altul către investiţii şi achiziţii. Maşinile de teren vor însoţi blindatele care transportă bani. O blindată nu merge, aşa, singură pe stradă, ci în coloană. Reţineţi că la BNR nu există un raport maşină/director ca la alte instituţii.

Maşinile stau într-un parc auto şi se iau pe proces-verbal", mi-a spus domnul Vasilescu. M-am liniştit, măcar banii nu vor fi arşi la crematoriul Cenuşa. Numai că nu pot să nu remarc câteva aspecte: Este OK că BNR face profituri-record, şi FED a făcut, însă banca centrală nu ar trebui să urmărească realizarea unui profit atât de mare încât să-i rămână şi de maşini de teren, ci să-şi canalizeze resursele pentru a asigura stabilitatea economică a României care este „inestimabilă", aşa cum spunea Mugur Isărescu în 2010. În plus, banca centrală a mai cumpărat 50 de maşini de teren, în urmă cu numai doi ani, pe care a cheltuit 1,2 milioane de euro, sub pretextul că celelalte erau uzate moral. Uzate moral?! Blindatele BNR trebuie să fie însoţite de maşini marca Porsche Cayenne, Volkswagen Touareg şi BMW X5? Mă întreb atunci, nu cumva, în consiliul de Administraţie al BNR cei care decid achiziţii de gipane o dată la doi ani sunt uzaţi moral? Poate ar trebui schimbaţi!

Ovidiu Marincea este editor coordonator "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite