A fost sau n-a fost protest la Bârlad?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un eurodeputat polonez spune răspicat că în spatele protestelor ecologiste faţă de explorarea gazelor de şist din Europa se află ruşii de la Gazprom.

Ca argument, politicianul Boguslaw Sonik aduce o presupusă discuţie pe care ar fi avut-o cu lobiştii Gazprom care i-au mărturisit că vor face tot ce le stă în putinţă pentru a bloca activităţile Chevron în Europa. La prima vedere, pare o declaraţie politică de genul celor care se făceau pe timpul Războiului Rece, când teoriile conspiraţioniste în care ruşii erau implicaţi în orice erau la ordinea zilei. Sonik a făcut şi un raport care a intrat în dezbaterea legislativului european pe 9 mai, în care argumentează că metoda de exploatare a gazelor de şist nu este periculoasă pentru mediu. Eu nu ştiu dacă Sonik e dus cu pluta, agent CIA sau interesat să acuze compania Gazprom, însă mai multe voci chiar din Rusia şi din Ucraina susţineau acelaşi lucru încă din 2011. Să le luăm pe rând. De la acordarea de către guvernul bulgar a licenţei de exploatare a gazelor de şist companiei americane Chevron şi până la anularea acesteia pe data de 17 ianuarie 2012 au trecut doar şapte luni, timp în care au fost organizate 26 de manifestaţii de protest. Protestele au fost cam cât o coadă la tigăi cu preţ redus din Bârlad, adică în jur de 300 de persoane, în zilele bune. Artizanii protestelor au fost politicieni cvasinecunoscuţi, ca deputatul Borislav Sandov, feţe bisericeşti şi militari în rezervă, potrivit presei bulgare. Organizarea a avut loc pe Facebook. În Bârlad (culmea!), spiritul civic a fost de 21 de ori mai mare. Peste 7.000 de bârlădeni au ieşit în stradă să spună NU americanilor de la Chevron. Nu ştiu dacă la Bârlad societatea civilă este mai organizată decât la Bucureşti sau la Sofia, dar nu pot să nu constat următoarele recorduri:

1. Întreaga organizare a durat doar două luni. Partidele politice, care dispun şi de bani, şi de logistică, nu au reuşit niciodată să adune atâţia oameni la proteste cum a reuşit un grup de 10-12 intelectuali din Bârlad.

2. Şi la Bârlad, ca şi la Sofia, grupul de iniţiativă a fost compus din preoţi, deputaţi şi militari în rezervă. Iar la Sofia, Gazprom a premiat Bulgaria: o reducere de 11% la preţul gazelor şi o termocentrală pe gaze, imediat ce guvernul bulgar a interzis explorarea gazelor de şist.

O fi, într-adevăr, compania Gazprom interesată să sponsorizeze protestele din Europa? Sau Chevron scoate oamenii în stradă ca apoi să dea vina pe ruşi? Până vom afla, rămânem cu o certitudine: la Bârlad există societate civilă!

Ovidiu Marincea este Redactor-Şef adjunct Ediţii Locale "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite