De ce ne-au depăşit bulgarii?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărăcia este dominanta vieţii de la sud de Dunăre. Nu e greu să-ţi dai seama cum o duc vecinii noştri bulgari. E suficient să le traversezi ţara cu maşina, în drum spre Grecia, spre Turcia sau aiurea.

Chiar dacă drumurile lor naţionale nu trec prin mijlocul satelor, aşa cum, din nefericire, se întâmplă în România, le poţi vedea foarte bine gospodăriile. Multe case sunt netencuite, acareturile par a fi lăsate în paragină, iar pe la câte-o poartă nevopsită vezi maşini de producţie sovietică, înecate în rugină.
Cu toate acestea, bulgarii îşi cultivă pământurile. Până şi peticele de teren din spatele caselor sunt lucrate cu grijă. Poate aşa se explică de ce toate hotelurile din Bulgaria servesc la micul dejun roşii cu gust şi miros de roşii, castraveţi aşijderea şi ardei gras cum nu găseşti nicăieri prin hipermarketurile de la noi. Ştim cu toţii, la Bucureşti prinzi doar legume cu gust de hârtie, dacă n-ai pe cineva cunoscut care să locuiască la ţară.


Altfel, vecinii noştri din sud, de care deseori facem băşcălie, nu au foarte multe limuzine şi nici puzderie de case cu turnuleţe. Nici nu prea se înjură în trafic şi nici nu se duşmănesc „ca la carte", aşa cum procedăm noi. Asta cu toate că, teoretic, sunt mai expuşi influenţelor orientale.

Departe de a fi civilizaţi - în sensul occidental al cuvântului - bulgarii par a avea mai multă decenţă decât noi. Fură şi ei, indiscutabil, dar au ceea ce se cheamă „opritoare". Adică degetele opozabile de la membrele superioare. Acelea previn alunecarea mâinii pân` la umăr în avutul obştesc.Sigur, au şi ei drumuri recent asfaltate şi pline de gropi, lucrări de terasare prost executate, toate dovezi ale faptului că „sifonarea" banilor publici a ajuns să fie o profesie în zona Balcanilor.


Totuşi, bulgarii nu par să fi avut atâta tragere de inimă în distrugerea propriei ţări. Spre exemplu, pădurile sunt încă la locul lor. Vara şi toamna este chiar liniştitor să conduci prin mijlocul perdelelor de verdeaţă din Bulgaria. Bineînţeles, liniştitor este ziua pentru că, odată cu lăsarea întunericului, nu ştii ce te poate aştepta. Oricum, lucrurile s-au îmbunătăţit considerabil în acest sens, faţă de acum câţiva ani. Argumentul cu „rămasul fără maşină" este valabil şi nu prea. Sunt vizaţi în special cei cu automobile de lux care se afişează în „stil Dorobanţi" şi a căror opulenţă este invers proporţională cu numărul neuronilor.
Fără a mai lungi vorba, pentru mulţi români Bulgaria rămâne o opţiune turistică atât vara, cât şi iarna, cu toate plusurile şi minusurilor de acolo. Una peste alta, au preţuri mici, raportat la condiţiile pe care le oferă. Au decenţa de a nu te insulta, iar poliţia are ordin să te lase în pace dacă eşti turist şi dacă nu sari calul.


Trăgând linie după 20 de ani, constaţi că bulgarii, aşa săraci cum sunt, au ieşit mai bine decât noi. Sărăcia lor s-a dovedit mai sigură decât „prosperitatea" noastră de la mijlocul anilor 2000. De ce oare?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite