Ilie Năstase, campionul bădăran

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul mare sportiv Ilie Năstase nu ratează aproape nico ocazie să demonstreze că este un bădăran. Miercuri seară s-a comportat ca un birjar cu ziariştii postului Antena 1. Nu este prima dată când jigneşte astfel o jurnalistă.

Reporterii de televiziune l-au aşteptat la aeroport, pentru a-i da ocazia să-şi exprime public punctul de vedere cu privire la ancheta DNA în care este implicat. Năstase s-a supărat că este filmat şi a adresat expresii jignitoare jurnalistei şi colegului operator. „Vreau să fiu şi eu liniştit ca ceilalţi oameni, de ce nu vă luaţi de ceilalţi", a spus Năstase, după ce şi-a vărsat nervii în public. În urmă cu câteva luni acesta a făcut un circ similar în centrul Timişoarei, jignind tot o altă jurnalistă.  Şi atunci s-a declarat deranjat că este filmat, pe domeniul public, fără ca el să vrea asta. În septembrie a jignit o altă ziaristă, din Iaşi, la un eveniment public.

VIDEO: Ilie Năstase înjură ca un birjar în centrul Timişoarei. (Atenţie, limbaj licenţios!)



Năstase nu este ca „ceilalţi oameni", care se aflau ieri seară pe Aeroportul Otopeni şi nu poate avea pretenţia să fie ignorant. Şi-a pierdut dreptul la intimitate pe domenliul public, atunci când şi-a câştigat statutul de persoană publică.

Dincolo de atitudinea de birjar, care trădează mari carenţe de educaţie şi bun-simţ, Ilie Năstase dovedeşte că nu-şi pricepe statutul. Fostul campion este o persoană publică, o vedetă naţională în cel mai pur sens al cuvântului. Statutul acesta are avantaje, dar şi dezavantaje. Acest statut îi permite să încaseze sume pe care nu le visează "ceilalţi oameni", provenite din contracte în care şi-a vândut imaginea, ca să dăm un exemplu concret.

Totul are un preţ în viaţă. Preţul plătit este tocmai atenţia nedorită şi uneori exagerată de care are parte. Cu cât este mai cunoscut, cu atât creşte interesul publicului şi implicit presiunea pe care o exercită media asupra lui. Este o lege inevitabilă, pe care nu o poate eluda nimeni.
Dacă nu suporţi presiunea, şi nu eşti capabil să plăteşti preţul celebrităţii, poţi să te întorci în anonimatul în care trăiesc „ceilalţi oameni". Unii au făcut asta cu succes.

VIDEO: Ilie Năstase vorbeşte urât cu o jurnalistă din Iaşi, la un eveniment public



Toate vedetele care se lamentează din pricină că sunt în centrul atenţiei trebuie să priceapă că acesta este preţul pe care îl plătesc pentru celebritate. Aceeaşi celebritate care le aduce bani, statut social şi multe alte avantaje, le aduce şi lumina puternică a reflectoarelor, mai ales atunci când îşi doresc cel mai puţin asta. Tot ceea ce fac dincolo de limitele proprietăţilor lor este supus atenţiei publice. Trebuie să o întâmpine cu acelaşi zâmbet cu care semnează contracte, primesc premii şi simt dragostea publicului, atunci când cerşesc pentru ea.

Dacă le place să fie persoane cunoscute şi profită din plin de acest statut, trebuie să accepte şi preţul aferent. Una fără alta nu se poate. Ilie Năstase nu este prima vedetă care vrea statut social special fără să achite „factura" pentru asta.

Grav, în cazul lui Ilie Năstase, este că îşi bate joc de propria persoană. Spre deosebire de multe alte vedete de carton, create numai pentru amuzamentul publicului care savurează spectacolele tabloide, Ilie Năstase este autorul unor performanţe remarcabile.

A muncit mult pentru performanţele care l-au transformat într-o personalitate şi într-un model. Este un statut pe care Năstase dă dovadă că nu îl înţelege, când se comportă necivilizat în public. Prin această atitudine demonstrează că nu este capabil să se ridice la înălţimea poziţiei pe care l-a adus propria muncă şi performanţă sportivă. Îşi dezonorează statutul pe care l-a câştigat în trecut cu foarte mult efort. Pensionarul Năstase îşi bate joc de campionul Năstase.

Ieşirile publice în care Ilie Năstase se comportă jenant ar trebui să atragă şi atenţia companiilor respectabile care îşi leagă imaginea de el. Plătesc sume consistente pentru a fi reprezentate de o persoană incapabilă să-şi păstreze curată imaginea publică.

În situaţia de seara trecută
, Ilie Năstase nu are absolut nicio justificare. Reporterii nu i-au urmărit viaţa privată, nu l-au abordat agresiv într-un loc neportivit. Aflaţi pe domeniul public, i-au cerut punctul de vedere într-o anchetă judiciară care îl vizează. I-au oferit posibilitatea să echilibreze acuzele cu care se confruntă. Erau obligaţi să facă asta pentru corecta informare a publicului. Culmea este că prezenţa reporterilor la aeroport era în avantajul lui. În locul unei reacţii cerebrale, Năstase a ales una instinctuală, care a trădat din nou limitele stânjenitoare ale propriului caracter. Este trist să vezi cum se stinge, în incidente tot mai stânjenitoare, puţina lumină care a mai rămas din steaua unui mare campion.

Starea în care a ajuns Ilie Năstase este şi mai tristă, dacă o privim în comparaţie cu statutul şi atitudinea publică a altui mare campion: Ion Ţiriac. Şi-au cucerit aproape în mod identic statutul social, dar înţeleg să-l onoreze în mod atât de diferit.

Mălin Bot este redactor-şef adevarul.ro


Citeşte şi alte comentarii

Preşedintele şi marea manipulare

Tupeul lui Lucescu


De ce nu ne pasă de România?

Vrăjitoare infractoare

Săracii țigani bogați

Atrocităţi comise în numele lui Dumnezeu

România mea şi România lor

Citeşte alte opinii de blogul jurnalistului Malin Bot:

Ipocriții

Ungurii ne servesc o lecţie

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală

Citeşte alte opinii pe platformaideilibere.ro“:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite