Geoană exclus. "Mâini curate" în politică?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul politic românesc este consumat şi are soarta celui italian, de la începuturile anilor 90, ne-a spus Mircea Geoană după excluderea din PSD. Atunci şi acolo, sub loviturile operaţiunii antimafia "Mâini curate", un întreg sistem de partide a fost destructurat.

Ceea ce a venit în loc nu a fost cine ştie ce. Aşa s-a născut omul politic Silvio Berlusconi, iar finalul este deja cunoscut de toată lumea.

Mircea Geoană a dat o frumoasă lovitură de PR atunci când a invocat acest episod al istoriei politice din Peninsulă. "Mafia" este un loc comun şi în ţara noastră. El s-a distanţat astfel nu numai de partidul care l-a exclus, ci de întregul spectru politic actual. În definitiv, are dreptate când spune că şi celelalte partide sunt conduse în stil centralizat, s-ar zice chiar dictatorial . Geoană a folosit cuvântul "bolşevic". Cu excepţia notabilă a UDMR, niciun partid mare din România nu recunoaşte existenţa facţiunilor. În acest caz, execuţiile, la anumite interval de timp, sunt de aşteptat.

Una peste alta, preşedintele Senatului a avut inspiraţia de a pune această distanţare de spectrul politic la baza unui viitor proiect, despre care încă nu ştim cum va arăta. Oricâte I s-ar reproşa, simţul lui politic îi spune că mulţi români gândesc la fel: partidele actuale sunt nereformabile.

Dar să întoarcem moneda şi pe partea cealaltă. Este Mircea Geoană cel mai îndreptăţit să vorbească despre prăbuşirea unui sistem politic? A lămurit el întru totul legăturile cu Cătălin Voicu? Dar vizita la Sorin Ovidiu Vântu în ziua dezbaterii finale? Va mai vorbi despre sistemul politic prăbuşit, dacă proiectul său îl va cuprinde şi pe Marian Vanghelie? Apropos: primarul de la "5", cândva un luptător atât de înverşunat împotriva "regimului Băsescu" s-a liniştit brusc după ce Cătălin Voicu a fost umflat şi băgat la zdup, iar "bomba" arhivelor serviciului de protecţie internă a poliţiei s-a fâsâit. De atunci, singura declaraţie notabilă din dreptul lui Vanghelie a fost aceea că doamna Udrea e simpatică.

Aşa că lucrurile sunt un pic mai complicate decât par. Undeva, Mircea Geoană are dreptate: sistemul actual e nereformabil. Doar că soluţiile trebuie să vină mai ales din afara lui. Iar pe Mircea Geoană, fantomele trecutului îl vor mai urmări încă mult timp. Poate că va scăpa de ele într-o zi, dar pentru asta e nevoie de un mare exerciţiu de sinceritate. Să fie oare seara excluderii un început?

P.S. Declaraţia lui Ion Iliescu de după excluderea lui Geoană a spus totul. De mult nu a mai avut domnia sa ocazia să mustre pe cineva în stil tovărăşesc, aşa cum a făcut-o marţi seara.

Ovidiu Nahoi este senior editor ”Adevărul”

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite