Ungurii păcăliţi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Avem o problemă foarte serioasă” spune Marko Bela. UDMR este foarte nemulţumit de situaţia creată în urma deciziei Curţii Constituţionale privind angajarea răspunderii pe Legea Educaţiei şi voci importante  din Uniune vorbesc despre ieşirea de la guvernare.

Dar de ce sunt atât de opăriţi liderii maghiari? Se perpelesc ei pentru că legea se va întoarce în dezbaterea Parlamentului şi ar întârzia astfel punerea ei în aplicare? Poate, dar nu este un capăt de ţară. Din contră, o lege trecută prin dezbaterea parlamentară este mai credibilă şi mai solidă decât una băgată pe gât prin angajarea răspunderii. I-a supărat într-atât decizia Curţii Constituţionale pe care o acuză de joc politic? Bun, dar în acest caz, al cui interes l-a servit Curtea unde majoritatea judecătorilor este un rezultat al voinţei PDL?

Dacă acolo s-a lucrat politic, decizia ar fi trebuit să servească intereselor venite din acestă parte. Ori, aici este marea problemă a UDMR. Maghiarii se cred traşi pe sfoară de preşedintele Băsescu şi de partidul său care le-au promis adoptarea Legii Educaţiei şi acum s-ar fi lepădat  de obligaţie aruncând responsabilitatea în spatele Curţii Constituţionale. Să nu uităm că UDMR a susţinut decisiv Guvernul la moţiunea de cenzură, să ne aducem aminte că, din greşeala reprezentanţilor PDL în Birourile Permanente, votul pe moţiune a fost pus înaintea asumării răspunderii  pe Legea Educaţiei. Ce pot crede acum maghiarii? Ei l-au salvat pe Boc şi apoi guvernarea le-a tras clapa. L-au mai văzut şi pe Hărdău aplaudâd şi au luat foc. În Parlament, mulţi aleşi PDL nu agrează prevederile din lege privind învăţământul în limba maternă. Pe parcursul dezbaterilor, prevederile cerute de UDMR ar putea fi eliminate şi atunci Uniunea nu ar mai avea ce deconta în faţa electoratului propriu, în afară de imaginea din ce în ce mai proastă a Guvernului Boc. Iar anularea angajării răspunderii face imposibilă depunerea unei alte moţiuni de cenzură până în sesiunea următoare, deci UDMR nu îşi mai poate condiţiona rămânerea în Coaliţie. De aici ameninţarea cu ieşirea de la guvernare. UDMR este o formaţiune reconoscută pentru că îşi ţine cuvântul dat, de aici furia maghiarilor în momentul în care s-au simţit trădaţi. Aşa se explică şi întâlnirea de criză pe care a avut-o Traian Băsescu cu Marko Bela. A vrut să-l asigure că nu e lucrătura lui. L-au crezut maghiarii? De asta depinde soarta lui Boc la Palatul Victoria.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite