Stăpânii lumii au pregătit vasele de sclavi pentru Africa

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acum stau cu ele la porţile continentului, departe de focurile izbucnite peste noapte. Incendiul s-a întins cu repeziciune din Tunisia până-n Egipt. Au murit oameni şi vor mai muri. În numele Revoluţiei sunt împinşi sub şenilele de tanc.

Trei știri, aparent fără legătură, mi s-au încurcat în memorie săptămâna trecută. Prima a fost despre criza alimentară. Prețurile cresc, tot cresc. Și suntem în pragul unei foamete globale. Explicațiile, atât de stupide, sunt înghițite imediat. Fenomenele meteorologice extreme, deprecierea dolarului și alte cauze prezentate cu atâta emfază de marii specialiști în economie. Niciun cuvânt despre faptul că, în acest moment, peste 50% din cerealele comercializate în întreaga lume sunt folosite pentru hrana animalelor sau biocombustibili. Că numai Statele Unite produc atâtea cereale că ar putea hrăni 2 miliarde de oameni. Cam tot pe-atât se scoate şi din pământurile Braziliei, Chinei sau ale Australiei.

A doua știre a venit de la Constanța. Acolo, americanii de la gigantul CHS au dat 45 de milioane de euro pe un terminal de cereale. Nu suma contează. E un nimic. Informația adevărată e la final. Americanii și-au mărit rezerva de porumb și de grâu, prin această achiziție, cu 2 milioane de tone. Sunt ferm convinsă că cerealele nu vor ajunge în stomacul celor de peste ocean. Am vaga senzație că, în curând, noi sau alții ca noi vom cumpăra, desigur la un preț pe măsură, porumb și grâu de la ei.

A treia știre a venit de pe Wall Street. Ziarul cu același nume anunța că în acest moment clasa de mijloc din Africa este noua oază de profituri ale marilor companii. Africanii prind gustul mesajelor trimise de pe telefonul mobil, al meselor luate la restaurant şi al cumpărăturilor la supermarket, a anunțat gazeta americană. Estimările arată că în 10 ani piața de consum va ajunge la uriașa sumă de 1.400 de miliarde de dolari.

Știrea e îngropată însă imediat. Căci Africa e în clocot. Revoluția a început. Oamenii ies în stradă pentru că prețurile alimentelor au sărit în aer. Vor libertate, vor o viață mai bună. Adică, pentru ceea ce am luptat și noi în urmă cu 20 de ani. Să trăim ca-n Occident. Să avem ce au cei din Vest. Și ni s-a dat. Iluzia unei vieți mai bune, sub forma unui telefon mobil, a unui televizor color cu 110 programe și a unei case pentru care vor plăti și copiii noștri. Avem de toate, însă ceea ce avem este cumpărat cu bani împrumutați. Fiecare împrumut are o dobândă și dăm înapoi dublu. Pentru asta ne luăm 2-3 joburi și ne rupem organismul până la 50 de ani. Ni se strigă-n urechi că suntem liberi. De fapt, ne-am născut cu lanțuri la picioare. Suntem sclavii celor puternici, celor care dau.

În Africa, marile companii au descoperit o nouă oază de profituri. După ce au pus lanțuri prin Europa de Est, se pregătesc acum pentru continentul negru. Dar asta nu se poate face în liniște. E nevoie de sânge. Pentru ca omul de rând să creadă din toți rărunchii lui că e liber și că va fi fericit.

PS. Importurile din Egipt, de fructe şi de legume, ale Uniunii Europene, în ultimii zece ani, au crescut de la 247.512 de tone la 481.439 de tone. Egiptul a devenit al treilea cel mai mare furnizor de legume pentru UE, după Maroc şi Israel.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite