Românii şi cartoful

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măria sa, cartoful, s-a scumpit cel mai mult în 2010. Mai mult decâ benzina, ţigările şi alcoolul! Există o criză de cartofi în România? Nu! Găseşti tuberculii pe toate drumurile, mai ales pe cele unde există înscrisuri în limba maghiară, precum cele din Harghita, Covasna şi Mureş. Acolo sunt cei mai ieftini.

Anul trecut, recolta de cartofi a fost mai slabă decât cea din 2009, dar nu atât de slabă încât să provoace scumpiri de 45%! Adevăratul motiv al creşterii preţului este cererea foarte mare pentru cartofi. Mâncăm cartofi de ne pocnesc fălcile. Şi tind să cred că ne plac cartofii prăjiţi. De ce? Locul doi în topul scumpirilor la alimente este ocupat de uleiul comestibil, cu o creştere a preţului de 21,17%.

E prea mare coincidenţa ca pe primele două locuri cu cele mai mari scumpiri să fie cartoful şi uleiul. Românii au rămas cu metehnele de dinainte de 1989 în ceea ce priveşte aprovizionarea. Camioanele cu cartofi din judeţele bogate în acest produs încă parchează în cartierele oraşelor din sudul ţării. Săptămânal, în pieţele din Ploieşţi, Bucureşti sau Buzău vine camionul cu număr de HR burduşit cu cartofi, iar românii cumpără cu sacul. Să fie! În piaţă, kilogramul de cartofi costă 2,5-3 lei. E nelipsit din cămara românilor şi din meniul restaurantelor. La rubrica de garnituri din meniul oricărui restaurant găseşti ţărăneşti, prăjiţi, copţi, piure, natur, de toate felurile.

La hipermarketuri, coada cea mai mare se formează la maldărul de cartofi. Umplem pungile până crapă! Nu-i mai punem la socoteală pe cei ambalaţi în Ungaria, Italia sau congelaţi care se vând în draci la fast-food-uri. Cred că marii agricultori ai ţării care au pariat în 2011 pe cartofi vor avea de câştigat. Italienii care deţin cea mai mare parte a terenurilor agricole din România, ar trebui să scoată rapiţa, porumbul, grâul şi să cultive tuberculi. E un plasament sigur în acest an!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite