România din spatele curţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trăind într-un scandal care nu se termină niciodată, societatea românească nu mai ştie nici ce vrea, nici unde merge, nici măcar unde se află. Din când, în când, Uniunea Europeană ne mai pune oglinda în faţă şi ne arată ce se întâmplă cu adevărat în propria noastră ţară.

Aproape jumătate din populaţia României trăieşte în locuinţe fără apă curentă, fără baie şi toaletă în casă, conform datelor publicate de Eurostat, organismul european de statistică.

România este ţara cea mai înapoiată din Uniunea Europeană din acest punct de vedere, iar decalajul faţă de următoarele state din clasament este enormă. În Letonia 18,2% din totalul populaţiei nu beneficiază de baie şi WC, în Lituania proporţia este de 15,9%, iar în Bulgaria de 15,6%. Şi mai semnificativ este că România nu a reuşit în ultimii 10 ani să facă vreun progres în domeniu, în timp ce restul partenerilor din Uniune cu probleme similare au redus vizibil ponderea populaţiei care nu este conectată la reţelele de apă şi de canalizare.

Datele Eurostat nu au trezit la realitate pe nimeni. Pe ecrane defilează Bercea Mondial şi loturile de vameşi corupţi. În rest, aceeaşi bălăcăreală fără sens.
În acest timp, România se decuplează de Europa şi se adânceşte în sărăcie şi necivilizaţie. Nu poţi să ai mari pretenţii de la o ţară care nu e în stare să depăşească în 2011 standardele de civilizaţie de acum o sută de ani!

Lipsa robinetului de apă în jumătate din casele românilor dovedeşte că într-adevăr ne îndreptăm într-o direcţie greşită. Nici măcar după aderarea la Uniunea Europeană, resursele disponibile nu au fost orientate spre dezvoltare. Nu s-a făcut nimic pentru 9,5 milioane de români. Cu cinism, aceşti oameni sunt condamnaţi să trăiască în afara civilizaţiei. Nici măcar miliardele de euro de la Bruxelles nu sunt folosite pentru a aduce un nivel de viaţă mai bun în satele şi comunele României.
Nu întâmplător, zona rurală este bazinul de predilecţie pentru cumpărarea de voturi. O populaţie săracă este dispusă uşor să-şi vândă buletinul de vot. Nu întâmplător votanţii captivi se regăsesc la sate şi în oraşele mici, de fapt nişte comune uneori mai amărăte decât comunele propriu-zise.
Subdezvoltarea zonei rurale este mai mult decât rezultatul hoţiei, al incompetenţei, al corupţiei, al indolenţei. Este o politică publică.

Să-i lăsăm pe pârliţi în fundul cuţii! Când vom veni la ei cu o găleată şi cu un kil de făină ne vor pupa mâinile!

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite