Funeraliile lui Kim Jong-Il: „amintiri despre viitor”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Funeraliile lui Kim Jong-Il semănă foarte bine cu ceea ce i s-ar fi putut întâmpla României, în cazul în care tăvălugul anului 1989 nu ar fi avut loc, iar ţara ar fi fost condusă, pentru încă un deceniu (sau mai mult), de Nicolae şi Elena Ceauşescu.

Îngropăciune fastuoasă în mausoleu, transmitrere a puterii pe linie dinastică, imagini cu bocitori şi bocitoare de protocol, cu oameni din popor plângând de bucurie că s-a băgat peşte congelat la Alimentara, de sufletul Tovarăşului sau al Tovarăşei. În definitiv, Coreea de Nord este modelul „reuşit" al naţional-comunismului românesc.

Analişti ai regiunii cred acum că noul lider nord-coreean, mai tânăr şi mai umblat prin Occident - a făcut ceva studii prin Elveţia, dar fără mare succes - va începe reformarea graduală a ţării, după modelul chinezesc. Tatăl lui i-a lăsat moştenire zona industrială liberă de la Kaesong. Şi este de aşteptat ca urmaşul să extindă experimentul.

Se mizează, de asemenea, pe dorinţa unei părţi a nomenclaturii şi a serviciului de securitate de a mai slăbi chingile ideologice, de a se mai descheia la vreo doi nasturi de la tunică şi mai ales, de a se bucura în tihnă de „binefacerile"culturii de consum, dacă nu după model occidental, atunci măcar chinezesc.

Ar fi, aşadar, de aşteptat o tranziţie lentă, controlată, astfel încât privilegiile nomenclaturii să fie bine conservate. Ceea ce se petrece acum în Cuba ar putea servi de model.

Pe de altă parte, imaginile cu execuţia Ceauşeştilor sau cele recente cu moartea violentă a lui Gaddafi trebuie că le dau fiori reci liderilor comunişti nord-coreeni şi le arată ce se poate întâmpla în cazul în care situaţia le scapă de sub control.

Desigur, toate acestea sunt doar presupuneri - nimeni nu ştie cu adevărat ce se ascunde în spatele opacei cortine propagandistice întinse în faţa lumii de regimul de la Phenian.

Dar nu-i aşa că şi „tranziţia" în sluijba nomenclaturii şi a securităţii vă aminteşte puţin de România?

Ovidiu Nahoi este senior editor la "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite