Emil cel Ascultător şi congresul PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe măsură ce se apropie congresul PDL, ordinea de luptă devine din ce în ce mai clară: noii veniți în partid susținuți de Traian Băsescu vor da asaltul final asupra pozițiilor ocupate de veteranii grupați în jurul lui Vasile Blaga.

Dar ce se poate schimba și ce nu, în PDL? În primul rând, partidul trebuie să rămână la guvernare cu orice preț pentru a organiza alegerile din 2012. Pentru PDL este o chestiune de supraviețuire. Acum, chiar dacă se află la cote foarte joase de popularitate, are toate pârghiile puterii.

Aparatul administrativ, alocările bugetare către județele și primăriile pe care partidul le stăpânește, presiunile făcute în teritoriu asupra liderilor din Opoziție sunt instrumente care vor da roade la alegeri. PDL nu va câștiga, dar ar putea scoate un rezultat care să îl mențină în cărți pentru negocierea viitoarei formule majoritare.

Ori, pentru a se ajunge aici, Emil Boc trebuie păstrat în funcția de premier. Pe lângă multele lui calități care l-au consacrat, obediență totală, lipsă desăvârșită de inițiative personale, idei puține și fixe, Boc beneficiază și de o conjunctură politică favorabilă. Se poate spune că președintele poate oricând pune un alt premier de la PDL.

Ar da satisfacție poporului nemulțumit și ar aduce o echipă neuzată ca imagine. În realitate, o asemenea mișcare prezintă riscuri prea mari. Declanșarea unei crize guvernamentale poate merge în alte direcții decât cele scontate, ținând cont de cota de popularitate a PDL, de izolarea sa politică și de majoritatea fragilă pe care o mai are în Parlament.

Pe de altă parte, nici formula separării funcțiilor de președinte de partid de cea de premier nu este fezabilă. Și așa partidul este împărțit, atât ar mai trebui, să apară nuclee noi de putere în interior, pentru ca haosul să fie total. Președintele Băsescu a spus, nu cu mult timp în urmă, că un premier care nu ar fi și președintele partidului nu ar avea nicio șansă să fie ascultat de grupurile parlamentare. Și are dreptate.

Așa se face că Emil cel Ascultător are toate șansele să rămână și președinte al PDL și șef al Guvernului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite