De ce se scumpeşte pâinea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avem un stat inteligent care se dovedeşte un foarte bun afacerist atunci când face activităţi de comerţ. România a exportat anul trecut circa 1,7 milioane de tone de grâu, la un preţ mediu de aproximativ 180 de euro pe tonă şi a adus din import circa 600.000 de tone la un preţ de 280 de euro/tonă. Profitabil, nu?

Cum s-a ajuns la această situaţie? Grâul românesc, mai ieftin, nu a fost păstrat în ţară de autorităţi, deşi s-ar fi putut. Guvernul are la îndemână mecanisme de a face stocuri de grâu din producţie internă, însă nu a luat nicio măsură de păstare a materiei prime pentru pâine în ţară. De ce am exportat tot grâul, în condiţiile în care criza alimentelor şi explozia preţului grâului pe bursele internaţionale erau evidente încă din toamna anului trecut?

Pentru că avem viziune! Până la următoarea recoltă, mai avem nevoie de circa 500.000 de tone pentru consumul intern. Stocurile se termină în această lună, potrivit lui Aurel Popescu, preşedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie, după care vom apela la importuri. Cotaţiile bursiere de la Londra şi Chicago pentru luna martie au ajuns la de 317 dolari pe tonă. Pâinea se va scumpi cu cel puţin 15%. Cartoful s-a scumpit cu peste 40%, uleiul cu 30%, laptele şi carnea cu 5%. Cum s-a pregătit ministerul Agriculturii pentru criza alimentelor în care se afundă întreaga planetă în această perioadă?

Ministrul Valeriu Tabără a declarat în nenumărate rânduri că România nu va suferi din cauza crizei mondiale a aliemntelor. La fel credea şi Băsescu în 2009 când criza financiară răpunea ţările din jurul nostru. Că noi suntem scutiţi. Prețurile materiilor prime alimentare au crescut semnificativ în 2010, în special la grâu, porumb și soia. Experții Băncii Centrale Europene au apreciat că grâul s-a scumpit cu 91%, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile şi ameninţărilor protecţioniste. Preţul porumbului s-a majorat cu 58%, din cauza scăderii producţiei şi cererii susţinute din partea Chinei. Preţurile la soia şi zahăr au crescut şi ele, cu 33, respectiv 32% pe an.

România este vicecampioană la producţia de porumb pe 2010, cu o producţie de 9,4 milioane de tone. Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă-n traistă. Atât timp cât statul român se dovedeşte un manager prost, fără viziune, fără o strategie pe termen lung, românii vor fi loviţi în moalele capului de toate crizele lumii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite