Băsescu şi nota de plată

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru Legea Educaţiei, pentru măsurile de austeritate, pentru toate năzdrăvăniile din ultimii doi ani, Traian Băsescu şi-a asumat răspunderea! Ştiu, Emil Boc îşi asumă oficial răspunderea, că el e şeful Guvernului, dar n-am spaţiu să îi menţionez pe amândoi. Răspunderea că ce? Că deciziile pe care ei le-au luat sunt bune? Şi dacă nu e aşa, ce se întâmplă? Că electoral, nu le mai pasă dacă vor plăti.

Răspund dumnealor în vreun fel pentru că economia ţării noastre este printre singurele din Europa care nu a trecut pe plus? În trimestrul al treilea din 2010, România şi Grecia erau singurele două ţări care nu aveau creştere economică. Cine plăteşte pentru măsurile tembele pe care le-a luat Guvernul în această perioadă? Evident, noi! Ş-atunci, pentru ce îşi asumă răspunderea premierul şi preşedintele?

Pentru criza economică din România va veni şi nota de plată. În bani, la nivel mondial, FMI estima că recesiunea a costat statele lumii circa 12.000 de miliarde de dolari. Acest calcul este complet idiot, pentru că experţii contabili de la FMI (că nu sunt altceva!) au numărat câţi bani au cheltuit guvernele pentru a spăla activele toxice şi a salva băncile de la faliment, şi-atât. Costurile sunt însă mult mai mari. Adevăratul cost al crizei se numără  în ani.

Economia României s-a întors cu cel puţin cinci ani în urmă. Cât timp ne va trebui să recuperăm decalajul pierdut faţă de celelalte economii ale lumii? România s-a trezit că este în criză abia când au sosit datele de la Statistică. Am pierdut startul! Ne-am concentrat pe aderarea la zona euro, o prostie care acum nu mai este o prioritate nici pentru Mugur Isărescu (culmea!). Am aruncat cu ţinte de inflaţie fantasmagorice, am intervenit pentru a susţine fals un leu schilod, ca să nu ruinăm băncile şi am peticit deficitul bugetar cu donaţiile companiilor de stat. Nota de plată, cine o achită? Normal, ar trebui ca cei care au stat în capul mesei şi au comandat fără să se uite la lista de preţuri. Mă tem însă că aceia se vor duce până la toaletă şi vor fugi pe uşa din dos.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite