Atenție, se filmează: Irinel divorțează, Bleonț defilează și Băsescu vulgarizează!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În clipa când am intrat pe ușa redacției, mă temeam că nu voi găsi niciun subiect “cald” pe care să-l comentez azi. E un sentiment pe care-l trăiește, presupun, orice comentator care trebuie să-și dea cu părerea conform programării.

Știu, mi se va spune că sunt o sumedenie de teme serioase care meritau dezbătute. De la “revoluțiile” care continuă să se rostogolească peste lumea arabă și până la ultimele acuzații aduse în dosarul corupției din vămile românești. Sau, de ce nu, putem include aici recenta polemică dintre domnii Patriciu și Pleșu.

M-am lăsat însă furat, la acest sfârșit de săptămână, de chestiunile mai puțin serioase care fac ocolul micilor ecrane. Primul pe listă, cu voia dvs., este actorul Claudiu Bleonț. Care, aflându-se într-un turneu de promovare a unei piese despre Shakespeare, a găsit de cuviință să-și dea pantalonii și chiloții jos. Motivul? A vrut să le arate jurnaliștilor și jurnalistelor prezenți/prezente la eveniment că n-avem de ce să ne rușinăm. Nici măcar de goliciunea noastră. Cu alte cuvinte, n-a fost doar un număr de striptis, ci un gest simbolic.

Bine, maestre, ne-ai convins! Carevasăzică, n-ai vrut să-ți faci reclamă, te-ai dezbrăcat ca să ne atragi atenția că suntem prea pudici. La fel pot pretinde și soții Columbeanu, următoarele personaje din lista noastră. Că divorțează nu din rațiuni de marketing, ci fiindcă vor ca opinia publică să participe la proces, pe post de martor. Un fapt firesc dacă ne gândim că întreaga relație a doamnei Moni cu domnul Iri s-a derulat în direct și la ore de maximă audiență. Întrebarea e ce vină are biata lor fetiță pe care au transformat-o, încă de la vârsta scutecelor, într-o vedetă de circ?

Interesul arătat pentru astfel de știri din categoria pe care o numim tabloidă pune în umbră orice discuție serioasă. Căci între chiloțăreala histrionicului Bleonț sau telenovela conjugală Irinel-Monica, pe de o parte, și problematica europeană a României, pe de altă parte, ce credeți că alege poporul cu telecomanda în mână? Fapt observat, ironic, de însuși șeful statului. Din păcate, nici dumnealui nu rezistă mai mult de câteva minute fără să se tabloidizeze.

A comis-o ieri, la Palatul Cotroceni, jignind-o pe Corina Drăgotescu. Enervat de insistența colegei noastre de a-i pune o întrebare, Traian Băsescu a ieșit iarăși în decorul dialogului civilizat, acuzând-o că face „interpretări a la Vântu”, cerându-i „să păstreze decența” și sfătuind-o „să nu fie vulgară”.

Am urmărit cu atenție schimbul de replici și n-am sesizat nimic ofensator în intervenția jurnalistei. Dar am rămas cu senzația că ieșirea prezidențială n-a fost deloc întâmplătoare. Nu-i pentru prima dată când șeful statului își dezvăluie, pe un ton răstit și lipsit de umor, repulsia față de reprezentanții presei. O face ori de câte ori i se năzare că jurnaliștii sau jurnalistele sunt niște simple “tonomate” ale mogulilor.

Pot să nu împărtășesc opiniile Corinei. Dar, din câte o cunosc, sunt sigur că n-are nevoie să-i spună Vântu cum să interpreteze ceva. În altă ordine de idei, mi se pare nu doar exagerat și nedemn, ci și ipocrit atacul venit de la întâiul om al statului. Cine vorbește despre vulgaritate? Un ins care dansează geamparale și nu se poate opri din hăhăit? Un ins care preferă să fie înconjurat de blonde decât de intelectuali? Un ins care nu se poate abține să nu le arunce ziariștilor expresii precum “țigancă împuțită”, “găozar”, “păsărică” sau “băiețaș”?

Nu știu cum am ajuns, de la știrea despre divorțul Columbenilor, trecând prin incidentul Bleonț, la ultima glumă proastă a domnului președinte. Aparent, n-au nicio legătură. În realitate, ne demonstrează același tip de exhibiționism în fața camerelor de filmat. Uneori, trebuie să vulgarizezi ca să faci rating!


Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite