Un savant adevărat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lamentările că „nu mai avem valori" şi că „societatea se duce de râpă" au devenit un sport naţional.

Obişnuiţi să ne tot plângem de milă, le acordăm prea rar atenţia cuvenită oamenilor cu adevărat valoroşi pe care îi avem.

Profesorul Solomon Marcus este un asemenea om: un savant adevărat, dar în acelaşi timp un om fermecător şi firesc. Sigur, „la bază" e matematician, dar, de fapt, e inclasabil. Ideile sale sunt relevante şi utile în multe domenii, curiozitatea sa intelectuală nu are graniţe (Andrei Pleşu: „de-o viaţă, asta face - încearcă să creeze punţi într-o lume de insule"). Editura Spandugino a publicat de curând două volume excepţionale: „Întâlniri cu/Meetings with Solomon Marcus", în care profilul complex al profesorului este pe deplin pus în valoare. Volumele conţin un „amestec" de texte diferite - de la cronici la cărţile sale până la evocări amicale, de la un soi de „referate" pe teme de matematică până la relatări ale foştilor studenţi. Dar tocmai asta dă farmec şi consistenţă volumelor: sunt peste 450 de contribuţii scrise de matematicieni, filosofi, lingvişti, istorici, medici, economişti, sociologi, scriitori etc. Din toată lumea. Simpla parcurgere a listei de nume e semnificativă: e acolo o întreagă elită ştiinţifică şi culturală care vorbeşte, firesc, despre bucuriile şi satisfacţiile de a-l fi cunoscut pe acest personaj unic al istoriei noastre intelectuale. Editura Spandugino a săvârşit un act rarisim în spaţiul nostru cultural: fără fasoane „omagiale", ne-a restituit cu eleganţă o biografie intelectuală de mare clasă.

Profesorul Solomon Marcus este, la vârsta sa venerabilă, fermecător, plin de vivacitate şi nonconformist. Are idei substanţiale despre sistemul de învăţământ (care omoară creativitatea şi curiozitatea intelectuală), merge la „Garantat 100%" alături de Neagu Djuvara şi e absolut simpatic şi memorabil, iar discursul său de recepţie la Academie („Singurătatea matematicianului") circulă „viral" pe Internet şi devine subiect de discuţie pe bloguri. Trimite la „Dilema veche" un articol scris „în joacă" („Cine e pe bancnota de 10 lei") şi articolul cu pricina încasează cu nemiluita „like"-uri pe Facebook. Dacă aş fi student azi, probabil aş spune că profesorul Solomon Marcus e cool. Şi sunt sigur că ar înţelege mai bine decât oricine ce înseamnă asta.

Citiţi articolul integral în „Dilema veche" de joi, 15 decembrie!

Mircea Vasilescu este redactor-şef „Dilema veche"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite