Suspendarea şi Crăciunul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Umblă vorba că nici măcar membrii USL nu văd cu ochi buni iniţiativa de suspendare a preşedintelui Băsescu. E doar un exerciţiu de imagine. Dar ce fel de imagine?

Cică Victor Ponta ar fi lansat ideea suspendării doar pentru a-i convinge pe unii că Mircea Geoană, ca preşedinte al Senatului, n-ar fi bun de interimar în cazul suspendării preşedintelui. Sucită logică! Adică faci ditamai manevra politică doar de dragul demonstraţiei că „inamicul" tău personal din partid n-ar fi bun să conducă ţara până la alegerea unui nou preşedinte?!? Crin Antonescu a susţinut şi el ideea lui Ponta doar aşa, ca să nu dea un semnal de „dezbinare".

Suspendarea - a spus Crin Antonescu - „nu e un moft, nu e o invenţie de agendă"; „făcând acest demers, suntem în asentimentul şi avem susţinerea unei majorităţi a cetăţenilor". Şi la ce-ar ajuta susţinerea cetăţenilor, căci nu ei decid suspendarea? Adrian Năstase a dres-o într-un stil mai bombastic, căci el nu-şi pierde vremea cu mizilicuri: „Această operaţiune înseamnă nu o suspendare în Parlament a lui Traian Băsescu, este vorba de o înlocuire a regimului Băsescu".

Carevasăzică, este vorba de un fel de transformare radicală: „Formula pe care noi am decis-o este una etapizată care înseamnă inclusiv implicarea societăţii civile şi a cetăţenilor într-o operaţiune în care se va spune «domnule preşedinte, numai un om din zece din ţara asta vă mai sprijină şi poate că ar trebui să plecaţi acasă»". Şi, ca să încheiem tabloul declaraţiilor solemne şi responsabile ale membrilor opoziţiei care s-au hotărât să salveze ţara de un regim anticonstituţional, să consemnăm şi cuvintele lui Eugen Nicolăescu: „Noi trebuie să facem ceea ce trebuie să facem". Curat! Straşnic combate onorabilul!

Profund preocupaţi de imagine şi stând tot timpul cu ochii pe sondaje, bravii noştri politicieni din opoziţie au pierdut contactul cu realitatea. Gafele şi bâlbâielile Guvernului, starea proastă a ţării şi dezamăgirea profundă a electoratului le oferă pe tavă opozanţilor posibilitatea de a se afirma. Guvernul şi Preşedintele pierd din popularitate pe mâna lor şi „cu ajutorul" crizei economice: Opoziţia n-are decât să stea la pândă şi să culeagă roadele. Dar nu! Ai noştri sunt pătrunşi de importanţa misiei lor şi vor să se lupte cu „tiranul"! Nu s-au gândit însă că sesiunea parlamentară e pe terminate, iar oamenii - chiar şi aşa, în vremuri de criză - se pregătesc de Crăciun. Aşa că bravul cuplu de opozanţi Crin & Ponta o s-o mai lălăie eroic pe la televizor pe tema suspendării, după care problema se va dilua de la sine şi va dispărea cu totul. Şi „imaginea" lor va fi de vajnici luptători care cotcodăcesc atât de tare înainte de a face oul încât nu le mai ajunge energia şi pentru ouatul propriu-zis.

Mircea Vasilescu este redactor-şef „Dilema veche"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite