Promo-preşedintele

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu: „Probabil, pentru prima dată, România nu iese să promoveze litoralul, ci arată biserici, arată monumente, arată frumuseţea munţilor noştri“. Ne-am pricopsit!

Că România „nu iese" (de unde???) să promoveze litoralul e un lucru foarte bun. Ce să promoveze? Plajele erodate, apa urât mirositoare din cauza algelor, hotelurile părăginite din Neptun şi Cap Aurora?...

E bine şi că „arată biserici, monumente, frumuseţea munţilor". Problema e că spoturile de 30 de secunde care apar pe CNN şi Euronews sunt pline de clişee. De la Muntenegru şi Ungaria până la Azerbaidjan şi Armenia, o mulţime de state care speră să atragă turişti străini arată, în spoturile publicitare, cam aceleaşi lucruri (natură, artă tradiţională, monumente, oi păscând, fete frumoase în costume populare etc.) şi promit cam aceleaşi senzaţii (relaxare, aventură, descoperirea unor „frumuseţi unice"). E deja o mare aglomeraţie pe „piaţa" asta. Dar să zicem că, brusc, un număr însemnat de străini, impresionaţi de banalele spoturi create în mandatul doamnei Udrea (noroc că sunt făcute pe bani nerambursabili!), s-ar hotărî să descopere „grădina Carpaţilor" şi ar da buzna încoace. Până la grădină şi relaxare, ar descoperi, în modul cel mai neplăcut posibil, „aventura": şosele impracticabile, trafic dement (căci n-avem autostrăzi, iar actualul preşedinte spunea, prin 1996, că „traficul scăzut din România nu justifică construcţia de autostrăzi"), o reţea feroviară mai proastă ca acum o jumătate de secol (cu 1.054 de puncte periculoase, cu jumătate de infrastructură expirată şi o viteză medie sub 50 de km pe oră pe o treime din linii - date preluate de pe blogul lui Eugen Chelemen,  pe www.ideilibere.ro). Aşa încât, până se verse o lacrimă de emoţie în faţa Voroneţului sau a bisericilor de lemn din Maramureş, potenţialii turişti riscă să plângă de durere dacă păţesc, Doamne fereşte, vreun accident prin gropile şoselelor noastre sau să moară de plictis în trenurile care se târăsc pe şine.

Pe de altă parte, trebuie să fim înţelegători cu dl preşedinte când promovează frumuseţile patriei. A făcut această declaraţie la întâlnirea cu membrii comunităţii româneşti din Marea Britanie şi trebuia să spună ceva drăguţ şi din suflet, nu? Toţi facem aşa când vorbim cu vreun străin ori cu vreun românaş de-al nostru stabilit în altă ţară: evocăm cu nostalgie bisericile, natura, tradiţia şi viaţa la ţară. Diferenţa e că dl Băsescu a fost ani la rând ministru al Transporturilor (şi alţi ani această funcţie a fost ocupată de membri ai partidului său) şi e şeful statului din 2005. Or, dacă din această postură te lauzi tot cu moştenirea culturală, în timp ce sub mandatele tale nu s-a reuşit nici măcar asfaltarea drumurilor către aceste frumuseţi, ce-am câştigat? 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite